Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Organizátori Svetového pohára zožali úspech. Jasnú čakajú odvážne plány
Zdielať na

Organizátori Svetového pohára zožali úspech. Jasnú čakajú odvážne plány

JASNÁ / Takmer 900-tisíc Slovákov v sobotu 20. januára sledovalo na staniciach JOJ Šport a JOJ Plus Svetový pohár v alpskom lyžovaní žien z Jasnej. Diváci aj súťažiaci podmienky a atmosféru pretekov chválili z každej strany. Organizátori majú odvážne vízie a plány aj do budúcna. Z Jasnej chcú urobiť športové centrum, kde by sa mohol svetový pohár konať nielen raz za štyri roky.

Počas pretekových dní počasie všetkým prialo, no o pár dní bolo všetko inak. Rozfúkal sa silný vietor a niektoré lanovky nefungovali. "Momentálne je veterno, museli sme uzavrieť pár lanoviek a veríme, že a to čoskoro upokojí," povedal riaditeľ horského strediska Jasná Nízke Tatry Jiří Trumpeš. Aj v sťažených zimných podmienkach pracovali desiatky ľudí. Pomaličky sa stredisko dostáva do bežného režimu a mnohé stavby rozoberajú.

Odvážali 66 mobilných toaliet a 750 kusov oceľových oplôtkov. Počas víkendu diváci zjedli viac ako 900 porcií gulášovej polievky, či takmer tritisíc hotdogov a vypili takmer 6-tisíc nealko punčov, čo bola najpredávanejšia gastro položka podujatia. "Prebieha demontáž stavieb ako tribúna, stánky, stany. Sú to desiatky a desiatky stánkov, ktoré treba odviesť, aby bol v stredisku priestor na lyžovanie," doplnil Jiří Trumpeš.

Pretekárska a tréningová trať bude k dispozícii už od stredy 24. januára, ak nebude veterno a bude sa dať na nej pracovať. Avšak aj napriek zákazu sa niektorí odvážlivci pustili pretekárskou traťou.

Jasná sa ukázala v dobrom svetle

Na víkendovom Svetovom pohári a zúčastnilo 12-tisíc divákov. Zástupcovia FIS boli s úrovňou Svetového pohára nadmieru spokojní. "Padli silné slová od FIS-u. Zhodnotili, že toto je možno nový Benchmark Svetového pohára, že je to presne tak, ako sa snaží FIS robiť špičkové preteky. Špičkovo zabezpečená bezpečnosť a úžasný event pre ľudí," potvrdil Martin Paško, prezident Slovenského lyžiarskeho zväzu. Aj preto má stredisko smelé plány do budúcna. 

"Môže sa podľa mňa konať Svetový pohár bežne v Jasnej, aj keď Petra nebude súťažiť. Myslím si, že môže vyrásť nový reprezentant, nová Petra. Môže z toho byť udalosť, ktorá bude každoročná v kalendári a fungovať desaťročia. Ako v Alpách, tak v Jasnej," myslí si predseda predstavenstva Tatry mountain resorts Igor Rattaj. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy