Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Náročný víkend Horskej záchrannej služby v Jasnej. Ľudia odpadávali na trati
Zdielať na

Náročný víkend Horskej záchrannej služby v Jasnej. Ľudia odpadávali na trati

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Jasná má za sebou náročný víkend. Bezpečnosť pretekárok aj návštevníkov tu zabezpečovali dohromady stovky policajtov, hasičov aj dobrovoľníkov. Svetové podujatie zvládli naši záchranári na výbornú.

​Horskí záchranári riešili počas dvoch dní svetového pohára, viac ako 30 úrazov. Z toho 8-krát pomáhali zraneným pretekárkam. Po nešťastnom páde v sobotu 20. januára, potrebovala ich pomoc žiaľ aj naša Petra Vlhová. Zábery ako ju záchranári priamo na zjazdovke ošetrujú a následne zvážajú dole svahom, obleteli doslova celý svet.

Počas pretekov bol priamo v Jasnej pripravený vrtuľník so záchranármi. Vyčlenili ho len pre pretekárky v prípade zranenia. "Na nešťastie sme po páde prevážali do zdravotníckeho zariadenia práve našu najlepšiu slovenskú lyžiarku. Okrem toho bola naša posádka zo základne v Banskej Bystrici vyslaná operačný strediskom do Jasnej k pacientke s podozrením na akútny infarkt myokardu," informovala Zuzana Hopjaková, hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Europe.

Ľudia kolabovali od vyčerpania

Žene (59) prišlo nevoľno vo fanzóne, krátko po Petrinom nešťastnom páde. Horskí záchranári pomáhali aj ďalším 24 návštevníkom strediska. Najviac úrazov ošetrovali v sobotu dopoludnia. "Ošetrovali sme poranenia horných a dolných končatín, ľudia padali či už na tých zjazdových tratiach alebo v tých samotných fanzónach, veľa ľuďom prichádzalo zle, či už možno z nejakého vyčerpania. Mali sme strašne veľa kolapsových stavov," ozrejmil Jakub Filipko, zástupca náčelníka Horskej záchrannej služby Nízke Tatry.

Profesionálni hasiči z Liptovského Mikuláša slúžili v Jasnej nonstop od piatkového popoludnia. V dome horskej služby zriadili dočasnú hasičskú stanicu. S ťažkou technikou našťastie zasahovať nemuseli. "Hasiči urobili všetky opatrenia už pred konaním šampionátu, vykonali sme kontroly v hoteloch. Počas samotného podujatia sme pomáhali poskytovať predlekársku prvú pomoc a zvážať zranených," uviedla Eva Krajčiová, riaditeľka Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Liptovskom Mikuláši. Mimoriadne udalosti, či narušenie priebehu podujatia neevidujú ani policajti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy