Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Cesty a chodníky sú pokryté vrstvou ľadu. Pozor si dajte najmä v týchto okresoch
Zdielať na

Cesty a chodníky sú pokryté vrstvou ľadu. Pozor si dajte najmä v týchto okresoch

BRATISLAVA / Slovensko sa v utorok 23. januára zobudilo do mrazivého rána s cestami ako klzisko. Spôsobili to nočné zrážky, ktoré najmä na západe potrápili vodičov. O počasí informuje portál imeteo.sk

Slovenská správa ciest informovala, že cesty západného Slovenska sú pokryté 0,5 centimetrovou vrstvou ľadu. Výstrahy poľadovice vyhlásili na skoro všetkých cestách najmä v okresoch Senec, Senica, Pezinok, Skalica a čiastočne aj Trnava a Piešťany. "Najviac mrznúcich zrážok sa počas noci objavilo na juhu Moravy a Vysočiny, kde mali vodiči veľké problémy. Mnohé cesty v dôsledku silnej poľadovice polícia uzavrela," informuje portál imeteo.sk

Vodiči na sociálnych sieťach sa sťažujú na veľmi šmykľavé cesty a ich zlý stav. Pre prechod studeného frontu zo západu na východ sa zrážky nachádzajú nad východným Slovensko, kde aj sneží.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy prvého stupňa, informoval o tom na svojom webe. Výstraha platí do 10.00 hodiny v celom Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji a vo väčšine Trenčianskeho kraja a okresoch Bytča, Kysucké Nové Mesto a Čadca. "Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," upozornil SHMÚ. Pre Michalovce platí naďalej výstraha druhého stupňa pred povodňami. V Trebišove je vydaná prvostupňová hydrologická výstraha.

Poľadovica komplikuje dopravu

V Bratislave od 4.00 hodiny rána nepremávali niektoré električkové a trolejbusové spoje pre silnú námrazu na koľajovom a elektrickom vedení. Podľa IMHD.sk obmedzené boli linky 4 a 9 v Karlovej Vsi, Dúbravke a Ružinove. Premávka električiek je tak pre nepriaznivé poveternostné podmienky a námrazy na trolejovom vedení v celej Bratislave nepravidelná. Cestujúcim je odporúčané využiť súbežné autobusy a trolejbusy. 

Polícia na sociálnej sieti taktiež upozorňuje na klzké cesty na západnom Slovensku. Momentálne tiež eviduje viacero nehôd. "Upozorňujeme, že kvôli mrznúcemu dažďu a poľadovici sú viaceré cesty, najmä na západnom Slovensku, extrémne klzké," uviedla polícia. Vyzýva vodičov, aby pri jazde zvýšili opatrnosť, jazdu prispôsobili stavu ciest. "Cyklistom v takomto počasí jazdiť neodporúčame. Chodcom zase odporúčame, aby sa pred vstupom na priechod pre chodcov dôkladne uistili, že ich prichádzajúci vodič zaregistroval a dáva im prednosť," ozrejmila. Podotkla, že na klzkej vozovke nemá vodič šancu tesne pred priechodom zabrzdiť.

Pre poľadovicu SHMÚ vydalo výstrahy 1. stupňa v týchto okresoch:

SHMÚ

Predpoveď počasia na 23. januára:

​Viac o bezpečnosti počas poľadovice sa dozviete v rozhovore s Janom Gembickým na JOJ24:

Súvisiace články

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.