Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Korčuliari majú radosť, farmári nie. Slovenské polia sú pod zamrznutou vodou
Zdielať na

Korčuliari majú radosť, farmári nie. Slovenské polia sú pod zamrznutou vodou

KOMÁRNO / Zaplavené polia po jarnom odmäku nie sú až také výnimočné, no tisíce hektárov polí pod vodou po intenzívnych dažďoch a zvýšené hladiny spodných vôd v januári prekvapili aj odborníkov. A kým si korčuliari užívajú ľad, ktorý prikryl ozimné plodiny, poľnohospodári už vedia, že na týchto plochách tento rok žatva nebude.

Milovníci korčuľovania majú z nich radosť, poľnohospodári ďalšiu vrásku na čele, tisíce hektárov polí sa dlhodobo ocitli pod vodou. "Len na našom podniku je to 900 hektárov, máme podmáčané a zaplavené polia, je to veľký hospodársky problém," priblížil Peter Lelkes, predseda predstavenstva PD Sokolce. "Mnohé regióny naprieč celým Slovenskom majú takúto problematickú situáciu na svojich poliach. Majú reálne zaplavené pozemky," doplnila Jana Holéciová, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora. 

Intenzívne zrážky, ktoré samotné pôdy nestihli vstrebávať, priniesli najprv zvýšené hladiny riek. Ich klesanie zas prinieslo zvýšenie hladiny spodných vôd. Len na družstve v Sokolciach majú pod vodou, v týchto dňoch pod ľadom, takmer pätinu plôch, ktoré obhospodarujú. Tam, kde už majú zasiate, sa s úrodou môžu rozlúčiť. "To je už dlhá doba na to, aby rastlina vedela konsolidovať. Predpokladáme, že tam na veľkej väčšine plôch tie rastliny umrú, niekedy v marci alebo v apríli to nenahradíme tou istou rastlinou," objasnil Lelkes. 

"Na niektorých územiach sa očakáva, že bude silnieť tlak plesní, možnože budú musieť na jar aj vyorávať," zdôraznila Holéciová. To, či budú môcť na jar pracovať na ešte nezasiatych poliach, ktoré sú pod vodou, je zatiaľ tiež otázne. "Ťažko predpokladať, ako sa tam dostaneme. Voda je tam veľmi ustálená. Pomaličky alebo vôbec neustupuje už viac ako mesiac," uviedol Lelkes. Postihnutí farmári počítajú s vypadnutými tržbami. Náklady, ktoré do zasiatych polí už vložili, sú ale pre nich prakticky nenávratné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy