Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Opozícia chce Danka odvolávať, ale SNS za svojim šéfom stojí. Polícia zverejnila, kedy fúkal
Zdielať na

Opozícia chce Danka odvolávať, ale SNS za svojim šéfom stojí. Polícia zverejnila, kedy fúkal

BRATISLAVA / O nehode, ale i prezidentskej kandidatúre Andreja Danka v pondelok 15. januára rrokovalo i predsedníctvo SNS. Ten má podporu svojich kolegov a i v pondelok zopakoval, že ho to mrzí. Na druhej strane je ale prekvapený, že prípad rieši okresná prokuratúra. Aj z tohto dôvodu sa vraj už bližšie k nehode vyjadrovať nebude mimo výpovede pred prokurátorom. Opozícia ale trvá na tom, že by mal prevziať zodpovednosť a chce ho odvolať z postu podpredsedu Národnej rady SR.

To, že by zrážka so semaforom mala byť problémom pri prípadnej kandidatúre, si Andrej Danko nemyslí. Najväčším rozporom štvrtkovej nehody podpredsedu Národnej rady ale zostáva jeho tvrdenie - vo štvrtok pre TV JOJ uviedol, že zranený nebol. Od nedele ale tvrdí, že z miesta nehody odišiel, aby si ošetril zranenia. "Je pravda, že som bol na ošetrení a mal som vylomené zuby. Nie je to nič príjemné. Ešte raz sa ospravedlňujem, nikomu som neublížil, len sám sebe," uviedol podpredseda NR SR Andrej Danko.

Obvinenia, že sa odchodom z miesta činu chcel vyhnúť dychovej skúške na alkohol, označuje Andrej Danko za špinavé klamstvá opozície. Na otázky, kedy sa dychovej skúške po nehode podrobil ale neodpovedal. "Sú veci, ktoré jednoducho nebudem komentovať, keďže sa do toho zapojil generálny prokurátor, že sa vec bude vyšetrovať," priblížil Danko.

Odpoveď na túto otázku zverejnila na sociálnej sieti polícia - k dychovej skúške a výsluchu prišlo až v piatok o pol tretej popoludní. "S podozrivým z predmetnej dopravnej nehody sa podarilo policajtom Krajského dopravného inšpektorátu v Bratislave, ktorí vec objasňovali, skontaktovať až v piatok v čase o 14.30 h, keď bol vypočutý a podrobený dychovej skúške s negatívnym výsledkom," informovala polícia na sociálnej sieti.

Prípadom sa po piatkovom vstupe generálneho prokurátora dnes už zaoberá Okresná prokuratúra v Bratislave. Vraj aj to je dôvod, prečo sú Prezídium Policajného zboru a ministerstvo vnútra opatrné pri vyjadreniach. "Akékoľvek protekčné vyšetrovanie môžem absolútne vylúčiť," vyhlásil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. "Je to ústavný činiteľ, čiže práve preto tá konzultácia s okresnou prokuratúrou prebehla. Postupujeme tak, ako nám odporúčala Okresná prokuratúra Bratislava 4," uviedol policajný prezident Ľubomír Solák.

Opozícia hovorí v prípade Dankovej nehody o jeho odvolávaní aj o zlyhaní polície

Ak sa potvrdí, že polícia dala podpredsedovi Národnej rady SR Andrejovi Dankovi (SNS) fúkať po nehode až na ďalší deň, ide o jej zlyhanie. Povedal to poslanec KDH František Majerský. Danko nemôže podľa opozičnej SaS ďalej ostať podpredsedom parlamentu, a preto bude čeliť odvolávaniu. Podpredseda parlamentu Michal Šimečka (PS) skonštatoval, že iná možnosť ako jeho odstúpenie či odvolanie neexistuje. Fúkať po 15 hodinách od nehody považuje poslanec za hnutie Slovensko Michal Šipoš za výsmech.

"Danko sa usvedčil. Dychovú skúšku absolvoval až na druhý deň poobede, prakticky 15 hodín po nehode. Je jasné, čo to znamená," povedal predseda PS. Ústavný činiteľ musí ísť podľa Šimečku príkladom, nemá sa správať ako "všemocný papaláš a legitimizovať tie najhoršie praktiky v spoločnosti". "Každý iný vodič by musel fúkať okamžite po nehode. Minister vnútra by mal preto vysvetliť, prečo sa tak nestalo v prípade Danka," podotkol.

Majerský skonštatoval, že je nemysliteľné, aby po 15 hodinách od nehody dokázala polícia zistiť alkohol v dychu. "Po takom čase mala polícia páchateľa jednoznačne zobrať na krvné testy, z ktorých by sa dalo spoľahlivo zistiť, či bol Danko v čase dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu alebo nie," myslí si. Takýto postup polície podľa Majerského vzbudzuje ďalšie otázky, napríklad o tom, či sa niekto nesnaží Danka kryť.

"Vedenie polície spolu s Andrejom Dankom odkazuje verejnosti, že je úplne normálne po nehode odísť z miesta činu a skrývať sa. Dychovú skúšku totiž môžete absolvovať až po vytriezvení," podotkol predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling. Postup polície je podľa neho neprijateľný a zarážajúci.

SaS tvrdí, že podľa kalkulačky alkoholu v krvi mohol Danko nafúkať 15 hodín po nehode nulu, aj keby vypil takmer celú fľašu tvrdého alkoholu. "Už v piatok (12. 1.) sa objavili informácie, že sa mal Danko k prvej hliadke, ktorá ho vypátrala, správať vulgárne. Na základe pokynov 'zhora' sa potom mala stiahnuť a opätovne podpredsedu parlamentu kontaktovať až poobede. Čas dychového testu, ktorý polícia uvádza, tieto dohady viac potvrdzujú ako vyvracajú," povedal poslanec Juraj Krúpa (SaS).

Opozičný poslanec Roman Mikulec (hnutie Slovensko) poznamenal, že vládni politici po novom vykonávajú dychovú skúšku až po vytriezvení. "Danko chce presvedčiť celé Slovensko, že nepil. Každý vie, že pil," reagoval Šipoš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy