Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Kupujete petržlen s vňaťou alebo bez? Možno vám ušla táto daňová anomália
Zdielať na

Kupujete petržlen s vňaťou alebo bez? Možno vám ušla táto daňová anomália

BRATISLAVA/ KOMÁRNO / Viete, akú vysokú daň zaplatíte za petržlen? Neviete? Na Slovensku máme anomáliu, ktorá trápi ovocinárov, zeleninárov, no aj predajcov. Prakticky každý obchodný reťazec si totiž daňové sadzby stanovuje inak. Rozhoduje to, ako si vyloží nejasný zákon. No a šarapatu robí aj celý systém "zdravých potravín". Tak napríklad - jablko má nižšie dane ako pomaranč.

Petržlen, vňať a petržlen s vňaťou. Tak, teraz si predstavte, že všetky tri potraviny môžu mať daň 10 alebo aj 20 percent. Pokojne aj každá z nich inú. Záleží na tom, kde nakupujete.

V troch obchodoch v Komárne výška DPH za petržlen s vňaťou a bez vňate osciluje podľa reťazca. Za petržlen bez vňate nám na dvoch miestach účtujú 10 percent DPH, v treťom obchode až 20 percent DPH. Petržlen s vňaťou bol všade s 20 percentnou daňou, rovnako ako vňať či už v plastovej škatuľke, alebo vrecúšku.

No a keď sme prišli do štvrtého reťazca v Bratislave, bolo to úplne opačne. Vňať sa predávala s 10-percentnou daňou, koreň s 20-percentnou. Spolu tiež 20 percent. Ak ste sa vo všetkých týchto číslach stratili, žiaden strach. Strácajú sa v nich totiž aj predajcovia. "Obchodníci v niektorých prípadoch dajú radšej vyššiu sadzbu DPH, aby nevošli do omylu. A tak aj zákazník musí platiť vyššiu sadzbu DPH, aj keby nemusel," tvrdí Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancia moderného obchodu.

Problémom je vágne napísaný zákon o DPH

Zníženú sadzbu, teda 10 percent, má mať aj "ostatná zelenina". Otázne je, čo všetko do tohto členenia spadá - zvlášť keď, ako pri petržlene, možností predaja je viacero. Celá kategorizácia "zdravých potravín", vďaka ktorej nižšie dane vôbec fungujú, je totiž podľa odborníkov zle nastavená.

Ministerstvo pôdohospodárstva si ju pred rokmi urobilo svojpomocne, bez akýchkoľvek konzultácií. "Do našej legislatívy sa dostala taká anomália, o ktorej už roky vedia aj slovenskí pestovatelia, či už hovoríme o zeleninárstve alebo ovocí," povedala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holeciová. Je zdravý pomaranč, broskyňa alebo marhuľa? Podľa zákona nie. Ten z ovocia menuje iba jablká, hrušky a duly.

Zvyšok zníženú sadzbu nemá, čo ľudí z praxe frustruje. Nežiadajú nutne zníženie dane, ide im iba o to, aby bolo všetko logické a bez chaosu. "Každému novému ministrovi hovoria, že medzi jedny z prioritných tém patrí aj toto zosúladenie DPH na potraviny," dodala Holeciová. Podľa informácií televízie JOJ už rezort pôdohospodárstva hľadá riešenie, komunikovať chce aj s potravinármi. Podstatné ale bude aj to, čo si o tom myslí minister financií. Pri daniach má posledné slovo on.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy