Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Prípad Slovenky z Islamského štátu: Súdy zverili jej deti do starostlivosti starej mamy
Zdielať na

Prípad Slovenky z Islamského štátu: Súdy zverili jej deti do starostlivosti starej mamy

BRATISLAVA / Prípad Slovenky, ktorá pred rokmi odišla za manželom do Sýrie po tom, ako sa stal členom Islamského štátu, pokračuje. Po minuloročnom rozsudku Špecializovaného trestného súdu, ktorý Renátu D. oslobodil spod obžaloby zo zločinov súvisiacich s terorizmom, má pani Renáta ďalší dôvod na radosť.

V závere týždne Okresný sud v Rimavskej Sobote rozhodol o zverení jej dvoch deti do starostlivosti jej mamy, ich starkej. Stalo sa tak deň po rozhodnutí Najvyššieho súdu, ktorý zamietol sťažnosť prokurátora, ktorý nesúhlasil so zrušením väzobného stíhania Renáty D. Slovenka, ktorá nakoniec s deťmi ušla z Islamského štátu a pri úteku sa dostala na 4,5 roka do kurdského väzenia sa tak v závere minulého týždňa dostala na slobodu po 11-mesačnom väzobnom stíhaní.

Na Slovensku jej hrozilo doživotie

Špecializovaný trestný sud jej väzobne stíhanie zrušil už v auguste minulého roka. Najvyšší sud vtedy sťažnosti prokurátora UŠP Petra Kysela vyhovel a Renáta tak zostala vo väzbe až do Januára 2024. Bola v nej od februára 2023 keď ju naše úrady v rámci repatriácie priviezli zo Sýrie na Slovensko. Matka s deťmi celý čas repatriačného procesu netušila, že ju NAKA a Úrad sociálnej prokuratúry plánuje po prílete na Slovensko obviniť zo zločinov, pre ktoré jej hrozilo až doživotie.

Dokumenty o Slovenke z Islamského štátu pre JOJ24 nájdete TU.

Na súdnom procese, ktorý vedie Špecializovaný trestný sud v Banskej Bystrici, prokurátor Peter Kysel v závere minulého roka pohorel s predkladanými dôkazmi a neustál svoju obžalobu pre zločin podporovania teroristickej organizácie a iné. Podľa súdu Renáta nespáchala žiadne zločiny tým, že odišla za manželom do Islamského štátu, ktorý bol označený za teroristickú organizáciu. Nepodporovala ani nebola činná pre ISIS. Sud ju uznal vínnu pre ohrozenie mravnej výchovy a vymeral jej za tento prečin len podmienečný trest a okamžite ju prepustil z výkonu väzby na slobodu.

​TV JOJ prípad Renáty Dibdiakovej sleduje podrobne od začiatku. Reportér Rasťo Striško exkluzívne pre JOJ 24 pripravil rozhovor s Renátou, s ktorú sa rozprával bezprostredne po tom, ako opustila banskobystrickú väznicu.

Rozsudok ŠTS je stále neprávoplatný, o odvolaní prokurátora Petra Kysela rozhoduje Najvyšší sud SR. Jej obhajca Rastislav Urbani od samotného trestného stíhania tvrdí, že stíhanie Renáty Dibdiakovej je neopodstatnené, bez dôkaznej situácie a nedôvodne. Obžalobu zo zločinov súvisiacich s terorizmom označil za nad kvalifikovanú a dôkazy prokuratúra nepredložila ani pre zločiny spáchania vojnového bezprávia. Ma pochybnosti aj o dôkazoch prikazujúcich jeho klientke prečin ohrozenia mravnej výchovy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy