Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Je Schenghen ohrozený? Štáty predlžujú kontroly na hraniciach
Zdielať na

Je Schenghen ohrozený? Štáty predlžujú kontroly na hraniciach

BRATISLAVA / Slovensko nepredĺži kontroly na maďarských hraniciach, ale Česko na tých našich áno. Rakúšania postoj nemenia, Poliaci niektoré prechody zavreli úplne. Napriek tomu, že sme viac ako 16 rokov v Schengenskom priestore, každá krajina si podmienky stanovuje podľa svojich pravidiel.

​Bašavel na hraniciach sa konal z noci 20. na 21. decembra roku 2007. Slovensko patrilo do Schengenského priestoru. O 16 rokov neskôr sa k trom našim susedom bez kontroly opäť nedostanete. Na hraniciach v Petržalke znova stoja policajti. A to už od začiatku októbra, pričom to vyzerá tak, že Rakúšania v tomto smere povoliť neplánujú.

Aj Poľsko predlžuje kontroly na hraniciach do februára, naši severní susedia už nie sú takí prísni. Lysú Poľanu ešte pred pár týždňami oddeľovali od Poľska betónové zátarasy. Betóny sú preč a priechod strážia iba vojaci a policajti, ktorí robia náhodné kontroly. 

Je to skôr politický signál z ich strany, tvrdí Hojsík

Na českých priechodoch sa zdržíte ešte minimálne pár týždňov. Vláda našich susedov stanovila nový termín ukončenia kontrol - 2. februára. "Vstup na naše územie nebol umožnený viac ako 1 120 osobám a readmisiu Slovensko rešpektovalo v 126 prípadoch," informoval minister vnútra ČR Vít Rakušan. 

Vymenované čísla platili od 3. októbra, kedy Česko kontroly zaviedlo. Čísla také boli od tretieho októbra, keď Česi kontroly zaviedli. Náš rezort poukazuje na štatistiku z posledných týždňov, pri počte chytených migrantov svietila takmer celý december nula. "Nevidím, že by sme tu mali nejaký reálny problém. Podľa mňa je to z ich strany skôr politický signál," reagoval podpredseda Európskeho parlamentu Martin Hojsík. 

Slovensko by mohlo ísť príkladom

Expert na cezhraničnú spoluprácu Eduard Buraš tvrdí, že tým trpia najmä ľudia, ktorí o tom nie sú vyrozumení a k niektorým sa tieto informácie ani nedostávajú. Progresívny podpredseda europarlamentu aj koaličný minister vnútra sa zhodli - nezatvárajme si vzájomné hranice, radšej ochráňme tú vonkajšiu. Slovensko tak po 22. januári kontroly neobnoví. 

"Bol by som rád, keby sme išli príkladom a vzorom. Ak Schenghen nebude fungovať, potom je v ohrození Európska únia," uviedol minister vnútra Matúš Šutaj-Eštok. Hojsík na situáciu reagoval tiež. "Máme pravidlá, ktoré obmedzujú možnosti krajín otvárať a zatvárať hranice. Žiaľ, niektoré krajiny to porušujú a problém je v tom, že komisia to dostatočne nevymáha," dodal. 

Ako znie stanovisko Európskej komisie?

Komisia tvrdí, že štáty môžu pristúpiť k obmedzeniam, ak sa boja závažného ohrozenia verejného poriadku alebo bezpečnosti. Musia o tom informovať, povolenie ale nepotrebujú. Stanovisko Európskej komisie znie jasne. "Takéto kontroly by mali byť výnimočné a proporčné, zároveň by nemali narúšať fungovanie vnútorného trhu," objasnila.

Matúš Šutaj-Eštok chce v tomto smere apelovať na ostatných ministrov Schengenského priestoru. Vylúčené ale nie je ani to, že podobné kroky budeme čoskoro robiť aj my. Minister vnútra čaká nový nával migrantov na jar. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy