Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Pre psíky je silvestrovská noc hororom, konštatuje riaditeľka útulku
Zdielať na

Pre psíky je silvestrovská noc hororom, konštatuje riaditeľka útulku

KOMÁRNO / Pre zvieracie útulky je počas silvestrovskej noci viac práce, než v bežné dni. Hlučná pyrotechnika totiž spôsobuje aj zvieratám obrovský stres. A tak prehupnutie sa do nového roka v útulku v Komárne prežívajú aj dobrovoľníčky, ktoré sa o zvieratá bezplatne starajú deň čo deň.

"Silvester, nesilvester, svátek pátek, v útulku pracujeme. V útulku sa pracuje každý deň, nám je to jedno," povedala vedúca útulku Štvorlístky Monika Selčániová. "Prespíme tu a tak, tu si zapálime prskavky," reagovala dobrovoľníčka Monika Valuchová. V komárňanskom útulku Štvorlístky strávili silvestrovskú noc s viac ako 60 nechcenými havkáčmi. Po rannej hygiene – vyčistia každý kút - si vzájomne odovzdávajú lásku. Psíci čakajú na svoj ozajstný domov a dobrovoľníčky, ktoré tu bezplatne pracujú každý deň, im venujú aj ten posledný tohto roka. 

"To je náš prvý darček povianočný, šteniatko dvojmesačné, bol nájdený vyhodený na ulici. Dnes nás čaká veľmi náročný, ťažký deň ..určite psíkovia budú vystresovaní nielen v útulku, všade, je to pre nich hororový deň," konštatovala Monika Selčániová pred silvestrovskou nocou. Zákon, ktorý obmedzí predaj a používanie hlučnej pyrotechniky vstúpi do platnosti až od nového roka. "Cez deň sú púšťaní. V noci sú pozatváraní pre ich bezpečnosť, lenže nakoľko sú pozatváraní spolu, vzniká niečo, čomu sa hovorí aj nechcené sebapoškodzovanie, tí psíkovia sa snažia ujsť od toho hluku čo najďalej, sme tu mali aj minulý rok neskutočne veľa úrazov, snažia sa vydriapať z kotercov," opísala silvestrovskú noc dobrovoľníčka Rebeka Palacková. 

"Hneď oproti máme obytné sídlisko, oni posledné dva roky si tam spravili vážnejšiu show, nemyslia na to, že majú vedľa seba útulok, ale prežili sme to zatiaľ," vyjadrila sa dobrovoľníčka Monika Valuchová. 

Sú vďační za každú adopciu, aj keď sa stáva, že sa im psíci vracajú po pár dňoch späť. Fenomén je adopcia do Nemecka – kde sú na rozdiel od nás žiadaní aj starí, či hendikepovaní psi. Aj útulkový uvrčaný miláčik Gusti našiel domov až tam. Názor na sedatíva pre pokojnú silvestrovskú noc sa rôznia. "Niektoré sedatíva pôsobia takým štýlom, že ten psík je omámený, čiže telo ako keby nereagovalo a myseľ stále funguje, čiže ten psík si je vedomý toho hluku a je možno vo väčšom strese, lebo sa nedokáže hýbať, nedokáže ujsť," vysvetlila Rebeka Palacková. Určite psa a ani iné zvieratá neodporúčajú ani v posledný deň v roku nechávať doma samé. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy