Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Majiteľa nelegálnej skládky obvinili. Čo bude s tonami nebezpečného odpadu?
Zdielať na

Majiteľa nelegálnej skládky obvinili. Čo bude s tonami nebezpečného odpadu?

PRIEVIDZA / V areáli bývalého družstva v Nedožeroch Brezanoch našli v polovici septembra 2023 tony mimoriadne nebezpečného odpadu. Okrem iného aj výbušný, či rádioaktívny materiál. Majiteľa skládky obvinili a areál zostal opustený. Miestni si ale kladú otázku, kedy všetok odpad zmizne.

Objekt je aktuálne zatvorený a odpad stále na svojom mieste. "My nemáme žiadne informácie o tom. Naposledy nám povedali, že je to v štádiu vyšetrovania," konštatoval zástupca starostu Martin Vavro. "Je možné, že tento prípad sa stane svojim rozsahom najväčším," povedal riaditeľ Enviropolície prezídia SR Mário Kern. 

Enviropolicajti z prezídia policajného zboru vošli do areálu bývalého družstva 18. septembra. Našli obrovské množstvo chemických, rádioaktívnych a výbušných látok. Tie zneškodňovali v poli pri dedine. Policajti na mieste zaisťovali stopy niekoľko týždňov. Majiteľa objektu obvinili z nezákonného nakladania s odpadmi. Pár dní bol vo väzbe, odkiaľ ho pustili. Vinu popiera. "Cítim sa nevinný, nie sú dôvody na väzbu," vyjadril sa obvinený Ondrej Lazoň. Policajti čakajú na znalecké posudky. Po ich dokončení obvinenie rozšíria. "V najbližších dňoch bude obvinený za neoprávnené nakladanie s vojenským a rádioaktívnym materiálom," informoval riaditeľ Mário Kern. 

​Policajti z objektu odišli a nielen miestnych zaujíma, čo bude s odpadom ďalej. Jednotlivé inštitúcie sa už niekoľko mesiacov dohadujú čo s ním. Likvidáciu odhadli na desiatky miliónov eur. "Mal by to riešiť okresný úrad," reagoval Kern. "Proces postupu podľa zákona č. 359/2007 o prevencii a náprave environmentálnych škôd v tomto prípade zatiaľ nie je ukončený," informoval hovorca Ministerstva vnútra SR Matej Neumann.

V dedine sa boja, že problém sa bude naťahovať roky. Podľa miestnych je odpad časovanou bombou. "Obec nemá veľké kompetencie, ale budeme sa snažiť, aby to bolo odstránené, lebo to je veľká bolesť," reagoval zástupca starostu obce Nedožery - Brezany Martin Vavro.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy