Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Muž zodpovedný za nelegálny odpad v objekte bývalého družstva je na slobode
Zdielať na

Muž zodpovedný za nelegálny odpad v objekte bývalého družstva je na slobode

NEDOŽERY BREZANY / Od polovice septembra riešia enviropolicajti najväčší prípad v histórii. V objekte bývalého družstva v obci Nedožery Brezany objavili tony nelegálneho odpadu. Muž, ktorý je za to podľa vyšetrovateľa zodpovedný, je už na slobode.

21. septembra policajti eskortovali do väzby muža, ktorý podľa vyšetrovateľa zhromažďoval celé roky v Nedožeroch Brezanoch nelegálny odpad. "Cítim sa nevinný, nie sú dôvody na väzbu," vyhlásil obvinený Ondrej Lazoň.

Za mrežami dlho nebol. Krajský súd ho z väzby prepustil na slobodu. "Obvinený bol z väzby prepustený 5. októbra, pričom väzbu krajský súd nahradil písomným sľubom obvineného, že povedie riadny život s dohľadom súdneho úradníka nad obvineným," informoval Roman Tarabus, hovorca Krajského súdu v Trenčíne. Súd mu zakázal vycestovať do zahraničia, podnikať v oblasti nakladania s akýmikoľvek odpadmi a na nohe má monitorovací náramok.

Areál bývalého družstva strážia policajti nepretržite už takmer 4 týždne. Najskôr odtiaľ odviezli rádioaktívny odpad, potom hneď za dedinou zneškodnili chemické a výbušné materiály. V piatok z areálu odvážali aj množstvo vojenského materiálu. Policajná hliadka však objekt stráži ďalej. Požiadal o to prednosta okresného úradu. V areáli je totiž stále množstvo nebezpečného odpadu.

Vyzerá to tak, že to také jednoduché nebude. Úrady stále riešia, kto by mal odpad zlikvidovať. Náklady odhadujú na desiatky miliónov eur. "Budeme tlačiť na to, aby sa to zlikvidovalo," uviedol Vladimír Zaťko, prednosta obecného úradu v Nedožeroch Brezanoch. Dokedy budú policajti objekt strážiť nateraz známe nie je.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy