Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Rybár neveril vlastným očiam. Na videu nezachytil srnku, ale známeho endemita
Zdielať na

Rybár neveril vlastným očiam. Na videu nezachytil srnku, ale známeho endemita

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Obyvatelia Liptovského Mikuláša zostali prekvapení. V prvom momente si niektorí mysleli, že po meste a mestských častiach sa potuluje len väčšia srnka. Okamžite kontaktovali mestskú políciu, ktorá posilnila hliadky. Napokon sa ukázalo, že ide o kenguru.

Video v Liptovskom Mikuláši urobil rybár, ktorý neveril vlastným očiam. Zastal s autom a nakrúcal rýchlo na mobil. "Kamarát mi poslal video, keď sa vracal z rýb. Sprvoti nevedel, o aké zviera ide," opísal Ľubomír Trizna, zástupca primátora Liptovského Mikuláša.

Ide zrejme o jediné dostupné video, Aj keď domáci kenguru zbadali v meste viackrát. Nestihli ju nakrútiť na mobil, lebo hneď utiekla. Všetko hlásili mestským policajtom. "Výskyt kengury nám bol zahlásený viackrát. Zo strany mestských policajtov, boli vykonané opatrenia, volali poľovníkov, zvýšili sa hliadky v tejto lokalite," ozrejmil Marián Jančuška, náčelník mestskej polície. 

Mnohí si mysleli, že utiekla z miestnej ZOO. "Veľa ľudí nás kontaktovalo, či nejde o našu kenguru, ale nebola to naša kengura," podotkla Aneta Ruszoová, ošetrovateľka v ZOO v Liptovskom Mikuláši. "Domnievame sa, že je z umelého chovu, ale žiadny majiteľ sa k nej nehlási, takže dúfame, že ju niekto nevypustil úmyselne," poznamenala Viktória Čapčíková, hovorkyňa Liptovského Mikuláša.

Kenguru videli aj v blízkosti Liptovskej Mary. Dokonca ju miestni v Liptovskom Mikuláši zbadali aj tento týždeň. Keď teplota cez deň sa pohybuje len okolo 0 stupňov Celzia. "Asi dva dni, mi známi vraveli, že sa na sociálnych sieťach vyskytol príspevok, že obyvatelia videli skákajúcu kenguru v okolí Smrečian a Vitálišoviec," dodal Trizna.

Ako sami vidíte - kengurám vôbec neprekáža chladné novembrové počasie, sú von nielen cez deň, ale aj v noci. Tieto zvieratá pôvodom z Austrálie si zrejme s chladom vedia poradiť, horšie je to s predátormi, ktorí by kengure vedeli ublížiť. "Zima jej nebude vadiť, ak nájde potravu - obhrýzať stromy," doplnila Ruszoová. "Prosíme obyvateľov, ak v prípade zahliadnutia zvieraťa, sa ho nepokúšali odchytiť sami, ale nás kontaktovali na čísle 159," dodal na záver Jančuška.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy