Oblačno
21°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Tradičný problém s vakcínami proti chrípke. Teraz ale chýbajú tie, ktoré potrebujú deti
Zdielať na

Tradičný problém s vakcínami proti chrípke. Teraz ale chýbajú tie, ktoré potrebujú deti

BRATISLAVA / Chcete dať zaočkovať dieťa proti chrípke a v ordinácii vám povedia, že druhú dávku je treba okamžite rezervovať. Máte 14 dní, aby ste ju zohnali. Lenže nikde nie je. Podľa ministerstva zdravotníctva a lekárenskej komory je problém na strane dodávateľa.

Vakcína Tetra Fluenz - jedna z vakcín proti chrípke, ktorá sa deťom nepodáva injekčne, ale do nosa. "My sme sa dali zaočkovať prvou očkovacou dávkou a už vtedy nám odporučila sestrička, aby sme si zarezervovali daný deň, keďže vakcín je málo. Dcérke sme boli podať vakcínu teraz dva dni dozadu," opísala svoju skúsenosť mama Ingrid Blažková.

Rodičom lekári odporúčajú rezervovať si druhú dávku tejto vakcíny ihneď po aplikácii prvej. Zohnať ale druhú dávku je priamo nadľudský úkon. "Začali sme zháňať. Žiaľ, žiadna lekáreň nemala vakcíny. Potom sme ešte skúšali na internete. Keď nám zdvihla pani z lekárne, tak nám povedala, že už som asi siedma a vakcína sa už nedá objednať," priblížila Ingrid.

Lekárne sa s výpadkom tejto vakcíny potykajú po celom Slovensku a ďalšia dodávka je v nedohľadne. "Lekárnická komora nemá momentálne vedomosť o tom, že by mala prísť ďalšia dodávka vakcín. Aké sú tie dôvody a prečo teda prišlo menej dávok ako je dopyt, na to odpovedať nevieme," informovala Miroslava Snopková, viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory.

Ministerstvo zdravotníctva o probléme s vakcínou Tetra Fluenz vie a rieši ho priamo s výrobcom. "Ministerstvo zdravotníctva je informované o nedostatku nazálnych vakcín proti chrípke. Ministerstvo naďalej aktívne komunikuje a rokuje s držiteľom rozhodnutia ohľadom možného dodania dodatočnej dodávky vakcín v čo najkratšom čase," uviedlo vo svojom stanovisku Ministerstvo zdravotníctva SR.

Podľa pediatrov je možné, že dodávka tejto vakcíny príde ešte začiatkom decembra. "My ešte pracujeme ako pediatrická spoločnosť, aby boli tie vakcíny dovezené. Čakáme na to," priblížila pediatrička Marta Špániková. Slovenská lekárnická komora teraz rodičom odporúča, aby svoje deti proti chrípke nechali zaočkovať vakcínou, ktorá sa aplikuje injekčne. Ta je dostupná bez problémov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy