Jasno
16°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Záznam tlačovky: 170 stažností na voľby!
Zdielať na

Záznam tlačovky: 170 stažností na voľby!

Všetko o komunálnych voľbách sa prostredníctvom stránky noviny.sk dozvedáte priamo z prvej ruky. Prinášame vám záznam tlačovej besedy Ústrednej volebnej komisie. Pozrite si to v nezostrihanom zázname.

Väčšina kandidátov na lokálnej úrovni sa snažila vyhnúť priamemu spojeniu s politickými stranami. A to z dôvodu, aby maximalizovali potenciálnu podporu zo strany voličov. Povedala to politologička Darina Malová.

"Myslím si, že to svedčí zrejme o tom, že naša spoločnosť je polarizovaná, polarizujú ju politické strany a väčšina občanov asi chce vidieť iný typ politiky," pokračovala Malová.

V sobotňajších komunálnych voľbách boli najúspešnejší nezávislí kandidáti na starostov. Ústredná volebná komisia sa zaoberala takmer 170-timi podaniami. Týkali sa porušenia moratória, delegovania do volebných komisií, či prítomnosti pozorovateľov pri sčítavaní hlasov.

V obci Havranec v okrese Svidník bolo registrovaných len 14 voličov. Hlasovať prišli všetci. Je to jediná obec so stopercentnou volebnou účasťou. 24 obcí bude musieť mať nové voľby, pretože v týchto sa nepodarilo zvoliť starostu. Podľa volebných obvodov bola najvyššia volebná účasť v Košice-okolie a paradoxne najnižšia v obvode Košice. Viac podrobností sa dozviete sa v zázname tlačovej konferencie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy