Zatiahnuté
17°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Šutaj Eštok konal pri odstavení policajného viceprezidenta Kišša nezákonne
Zdielať na

Šutaj Eštok konal pri odstavení policajného viceprezidenta Kišša nezákonne

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok porušil zákon pri odstavení policajného viceprezidenta Branka Kišša z funkcie. Rozhodol o tom vo štvrtok 9. novembra súd. Kišš bol chráneným oznamovateľom. Jeho advokát Peter Kubina informoval, že im doručili neodkladné opatrenie. Informáciu priniesol portál Denník N.

Kišš mal postavenie chráneného oznamovateľa, takzvaného whistleblowera, ako aj skupina stíhaných príslušníkov elitnej policajnej jednotky NAKA, ktorých minister tiež postavil mimo službu. Ministerstvo vnútra v reakcii pre ČTK napísalo, že využije všetky dostupné opravné prostriedky. Prípadné odvolanie ministerstva voči predbežnému opatreniu, ktoré vydal jeden z bratislavských mestských súdov, by však nemalo odkladný účinok. Šutaj Eštok pri personálnych zmenách doteraz opakovane tvrdil, že postupuje v súlade so zákonom.

"Mestský súd Bratislava IV dnes 9. novembra v celom rozsahu vyhovel nášmu návrhu a vrátil na pôvodné pracovné miesto 1. viceprezidenta Policajného zboru Branka Kišša. Máme tu teda prvé rozhodnutie súdu potvrdzujúce nezákonnosť konania ministra vnútra, už po 9 dňoch od podania návrhu. Čakáme na ďalších šesť,“ informoval pre Denník N Kubina.

Šutaj Eštok a jeho rozhodnutia

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) rozhodol v závere októbra o zrušení funkcie viceprezidentov Policajného zboru a preložení oboch viceprezidentov na iné posty.  Šutaj Eštok sa po októbrovom nástupe novej vlády premiéra Roberta Fica zbavil dvoch policajných viceprezidentov, medzi nimi aj Kišša, zrušením ich funkcií. Minister tiež odvolal policajného prezidenta Štefana Hamrana, a to len pár dní pred jeho ohláseným odchodom z polície.

​Súd však v Kiššovom prípade uviedol, že ministerstvo na kroky voči tomuto policajnému funkcionárovi potrebovalo súhlas úradu na ochranu oznamovateľov, ktorý nemalo. Preto sú jeho rozhodnutia proti Kiššovi neplatné.

Vyjadrenie Úradu na ochranu oznamovateľov

Dlhošová z úradu na ochranu oznamovateľov upozornila, že zamestnávateľ mal povinnosť jej inštitúciu osloviť, aby mohlo byť jasne vylúčené, že jeho postup nie je odvetou za kroky zamestnancov. "Je veľkou škodou, že ministerstvo vnútra úrad obišlo. Takto sa ukazuje občanom, že sa zákony nemusia rešpektovať a na inštitúcie sa nemožno spoliehať,“ povedala Dlugošová na tlačovej konferencii. Úrad si podľa nej vyžiadal podklady a rozhodne, či začne správne konanie, v ktorom by ministerstvu vnútra hrozila pokuta 100.000 eur (2,5 milióna korún).

​Podľa Dlugošovej postavenie chráneného oznamovateľa ešte absolútne nechráni pracovníka napríklad pred vypovedaním či disciplinárnymi postihmi, na takýto krok však jej úrad musí dať zamestnávateľovi súhlas. Od svojho vzniku pred dvoma rokmi tak úrad urobil v šiestich z 13 podaných žiadostí. Oznamovateľ protispoločenskej činnosti môže získať ochranu voči svojmu zamestnávateľovi napríklad v súvislosti s oznámením trestných činov a inej protispoločenskej činnosti. Štatút chráneného oznamovateľa udeľuje napríklad prokuratúra.

Čurillovci

Spomínaná skupina vyšetrovateľov NAKA v minulosti pracovala tiež na kauze, ktorá sa týka podozrenia zo zneužívania polície v čase, keď v minulosti bola pri moci strana Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) terajšieho slovenského premiéra Fica. V prípade už žalobca podal obžalobu, a to okrem iného na bývalého policajného prezidenta a terajšieho poslanca Smeru-SD Tibora Gašpara.

Štvoricu vyšetrovateľov NAKA predvlani obvinila policajná inšpekcia v rámci takzvanej vojny v slovenských bezpečnostných zložkách. Vyšetrovatelia skončili vo väzbe, z ktorej ich prepustil bratislavský krajský súd. Senát tohto súdu vtedy tiež konštatoval, že stíhanie je neopodstatnené; zrušiť obvinenia súdy na Slovensku ale nemôžu. Novo zase vyšlo najavo, že stíhanie elitných policajtov viedol vyšetrovateľ, ktorého nadriadený rozhodol o jeho zaujatosti v prípade.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy