Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Sviatok všetkých svätých: Aká je jeho história a ako ho prežívajú Slováci?
Zdielať na

Sviatok všetkých svätých: Aká je jeho história a ako ho prežívajú Slováci?

BRATISLAVA / V týchto dňoch žijeme cintorínmi, sviečkami a spomienkami na našich drahých zosnulých. Ľudovo tieto sviatky nazývame "Dušičkami", no v skutočnosti ide o dva sviatky, ktoré majú rozdielne korene i pôvod. Jeden pochádza z obdobia kresťanstva a mal dokonca aj iný dátum, druhý pochádza prinajmenšom z tradície pradávnych Keltov a Slovanov. Vtedy zosnulým žijúci nosili na hroby nápoje a koláče a zostávali tam s nimi po celú noc.

​Cirkevný pohľad na Sviatok všetkých svätých

Cintorín v podtatranskej dedine Nová Lesná navštívila reportérka TV JOJ Maja Pavlíková. O tom, prečo zdobíme hroby, zapaľujeme sviečky a aký to má význam, sa rozprávala s miestnym kňazom Antonom Ziolkovským.

Dušičky a Halloween. Ako vznikali tradície?

Sviatok všetkých svätých, ktorý pripadá na 1. novembra, je na Slovensku od roku 1994 dňom pracovného pokoja. V Rímskokatolíckej cirkvi je slávnosťou a súčasne prikázaným sviatkom, ktorý sa slávi omšami v kostoloch alebo na cintorínoch. Je spojený s ich masívnou návštevou, zapaľovaním sviečok, spomínaním na zosnulých a tiež modlitbami za ich spásu a vzkriesenie.

So zmenou režimu sa u nás objavila novinka. Obdobie osláv a divokých večierkov - Halloween. Oslavovali ho ako prví Kelti na Britských ostrovoch. Zostal významným sviatkom aj po prieniku kresťanstva na toto územie. 

​Viac už o týchto sviatkoch porozprávala v štúdiu JOJ 24 etnologička Katarína Nádaská:

Svätá omša v Dóme sv. Martina

Desiatky veriacich sa prišli pomodliť a uctiť si pamiatku Všetkých svätých do Katedrály svätého Martina v Bratislave, kde sa konala slávnostná svätá omša. Celebroval bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. Prvý november je dňom kedy sa veriaci modlia nielen za všetkých svätých, ale aj za predkov, ktorí neboli vyhlásení za svätých, ale žili statočným a čestným životom. Tento deň má byť podľa duchovných dňom radosti a nádeje, nie strachu a smútku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy