Skoro jasno
18°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Viete, na čo si dať pozor pri návšteve cintorínov počas Dušičiek?
Zdielať na

Viete, na čo si dať pozor pri návšteve cintorínov počas Dušičiek?

BRATISLAVA / S blížiacim sa Sviatkom všetkých svätých a Pamiatkou zosnulých prijala polícia viaceré opatrenia. Na cintorínoch a v ich okolí bude zvýšený počet hliadok, na cestách si zasa policajti posvietia na vodičov. Návštevníci si musia dávať pozor aj v areáloch cintorínov.

Polícia posilní počas dušičkového obdobia od 28. októbra do 2. novembra výkon služby na celom území Slovenska. Dohliadať bude na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, organizáciu dopravy, ochranu verejného poriadku, života, zdravia a majetku občanov a to najmä v bezprostrednej blízkosti pietnych miest a v ich okolí. "Prípadné zistené porušenia pravidiel cestnej premávky budú riešené v zmysle príslušných zákonných ustanovení. V prípade narušenia verejného poriadku budú jednotlivé protiprávne konania vyhodnocované a prijímané adekvátne opatrenia," uviedla informovala Zuzana Hrabovská z Prezídia Policajného zboru.

​Návštevníkom pietnych miest polícia radí:

  • Auto po opustení dôkladne zamknite a zoberte si z neho všetky cenné veci a doklady. Nenechávajte v aute nič, čo by mohlo prilákať pozornosť zlodejov.
  • Pri parkovaní myslite aj na ostatných účastníkov cestnej premávky. Nezaparkujte auto tak, aby tvorilo prekážku pre iné motorové vozidlá, a bránilo na príjazdových cestách vjazdu alebo výjazdu ďalším motorovým vozidlám, respektíve obmedzovalo pohyb chodcov.
  • Podľa možností na presun na pietne miesta použite prostriedky hromadnej dopravy. Ušetrite tak čas hľadaním parkovacieho miesta.
  • Tašky a kabelky neodkladajte na hroby a v žiadnom prípade ich nenechávajte bez dozoru.
  • Chodci by v týchto dňoch nemali zabúdať na zákonnú povinnosť, ale i dôležitosť používania reflexných prvkov. Aj obyčajnou reflexnou páskou chodec zvýši svoju viditeľnosť až na vzdialenosť 200 metrov. Cyklistom radíme používať aj ochrannú prilbu.
  • Neosvetlený chodec, či cyklista ohrozuje na ceste svoj život. Použitie svetlého oblečenia a reflexných prvkov zvyšuje bezpečnosť. Odev doplnený o reflexný prúžok, či iný reflexný predmet prispeje k ochrane Vášho života a zdravia.

Ak sa predsa len presúvate na pietne miesta motorovým vozidlom:

  • Skontrolujte stav pneumatík. Pri ceste do severnejších oblastí, kde je riziko sneženia vyššie, sú zimné pneumatiky nevyhnutnosť.
  • V aute sa pripútajte a vyžadujte to aj od spolucestujúcich. Uvedomte si, že ako vodič nesiete za nich zodpovednosť.
  • Pri zníženej viditeľnosti používajte diaľkové či hmlové svetlá. Nezabúdajte však, že môžu oslepiť autá idúce oproti.
  • Viac ako inokedy dodržujte bezpečnú vzdialenosť, na mokrej a šmykľavej vozovke je brzdná dráha vyššia.
  • Pri dlhšej jazde si robte prestávky na oddych, najlepšie na čerstvom vzduchu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy