Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Veľká nočná kontrola na hraniciach. Vyhodnotili ju ako úspešnú, aj keď nechytili žiadneho migranta
Zdielať na

Veľká nočná kontrola na hraniciach. Vyhodnotili ju ako úspešnú, aj keď nechytili žiadneho migranta

BRATISLAVA / Stovky policajtov a vojakov v nočných hodinách na zelenej hranici. Nová vláda sa rozhodla zakročiť v boji proti nelegálnej migrácii nasadením novej techniky a personálnych kapacít. Výsledok? Nula chytených migrantov a náklady na nočné smeny, ktoré zatiaľ neboli vyčíslené. Zo strany kritikov a odborníkov zaznievajú slová o PR kampani než o reálnom boji proti migrácii.

Opozícia si na manévroch na hraniciach s Maďarskom v réžií novej vlády zgustla

Najmä na výsledku nočnej akcie - žiaden zadržaný migrant. Divadlo, fraška, potemkinova dedina - zaznievajú kritické reakcie na avizovanú demonštráciu sily. Nový minister naopak hovorí o úspechu a o tom, že migrantov odstrašili. Viac sa dozviete vo videu:

Naši reportéri zisťovali ako sa veľká akcia vyvíjala v regiónoch:

Akcia na hraniciach dala jasný signál o zmene migračnej politiky SR, vyhlásil minister Šutaj Eštok

Preventívna policajná akcia na hraniciach s Maďarskom mala vyslať jasný signál, že Slovensko nie je bezpečné pre tranzit nelegálnych migrantov a prevádzačov. Uviedol to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v utorok 31. októbra ráno po tom, ako sa akcia skončila.

Avizoval, že rezort i policajný zbor (PZ) sú kedykoľvek pripravení opätovne nasadiť sily do akcie. Minister dodal, že počas akcie nechytili žiadneho migranta, no podarilo sa dve skupiny odradiť od prechodu hranicou. "Akcia dala jasne najavo nelegálnym migrantom, ale najmä prevádzačom, že slovenská migračná politika sa jasne mení a nelegálni prevádzači nemajú na Slovensku priestor, aby si robili svoj biznis," vyhlásil minister vnútra. Do akcie nasadili v stovkách príslušníkov polície, vojakov, techniku, psovodov, drony aj vozidlá s termovíziou a člny. 

Minister deklaroval, že dianie vo svete budú ďalej sledovať a hoci sa situácia na srbsko-maďarskej hranici upokojuje, nebudú ju podceňovať. Aj preto požiadal o zvolanie bezpečnostnej rady štátu, aby sa oboznámili s informáciami od spravodajských služieb. 

Dočasne poverený šéf polície Rastislav Polakovič doplnil, že doteraz polícia neorganizovala akciu v takom rozmere ako počas noci. Priblížil, že dve skupiny nelegálnych migrantov spozorovali policajti v okresoch Lučenec a Veľký Krtíš. Podľa jeho slov sa však otočili a išli preč, keď videli nasadené sily.

Celé vyjadrenie ministra vnútra si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy