Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Čakajú nás sviatočné dni. Môžeme očakávať typické dušičkové počasie?
Zdielať na

Čakajú nás sviatočné dni. Môžeme očakávať typické dušičkové počasie?

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Dnes 27. októbra na našom území pršalo od noci. Zrážky súvisia s oblasťou nízkeho tlaku vzduchu, ktorý sa aj so svojím frontálnym systémom presúva Slovenskom na severovýchod.

Slovensko je pod vplyvom nízkeho tlaku, ktorý nám prináša aj zamračenú oblohu a dážď, lokálne aj výdatný. Níž sa presúva od juhu a najmä južné návetria našich hôr pocítia zrážky. 

Počas najbližších hodín až dní bude stále pršať a bude sa zvyšovať aj množstvo zrážok na našom území. To môže spôsobovať problémy na malých tokoch, ale dážď teší najmä našich poľnohospodárov a záhradkárov. Dážď bude pokračovať aj v noci, ale to už iba na severe a východe krajiny. Západ Slovenska už bude bez dažďa a zmenšovať sa bude aj oblačnosť.

Počasie počas soboty

Do rána teplota poklesne na 10 až 5 stupňov Celzia, v dolinách a kotlinách na 3 stupne. Nadránom sa bude vytvárať na mnohých miestach hmla, ktorá lokálne vydrží až do predpoludňajších hodín. Inak bude sobota 28. októbra polooblačná až oblačná a zrážky budú ojedinelé. Denná teplota v sobotu vystúpi na 13 až 17 stupňov Celzia, na severe a na miestach s dlhšie trvajúcou hmlou bude okolo 11 stupňov Celzia. Vietor od juhozápadu bude fúkať rýchlosťou do 25 km/h.

Nedeľné počasie

Nedeľa bude veľmi podobná ako sobota – polooblačno až oblačno počas dňa, zrána a predpoludním zamračené s hmlou alebo nízkou oblačnosťou, ojedinele zrážky v podobe slabého mrholenia alebo slabého dažďa. Očakávame teplejší deň. Do rána môžeme očakávať pokles teploty na 10 až 4 stupňov Celzia, cez deň od 15 do 20 stupňov, pri hmle okolo 13 stupňov. 

Aké bude počas sviatkov?

Ešte o 1 stupeň teplejšie bude v pondelok, ale v tento deň bude prevažovať zamračená obloha, bude hmlisto a slnka bude minimálne.

Počasie bude hmlisté s nízkou oblačnosťou a s mrholením – bude teda sychravo a vlhko, čo je typický rys tzv. dušičkového počasia. Tento sviatok máme už za dverami. Mnohí sa vyberú zaspomínať si na svojich blízkych a miesto umelých kvetov budú niesť pekne rozkvitnuté chryzantémy. Tento rok sa nemusia báť, že kvety spáli mráz. Celý budúci týždeň bude hmlistý, sychravý a s teplotou v noci od 10 do 4 stupňov a počas dňa od 8 do 15 stupňov Celzia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy