Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Novým šéfom Úradu inšpekčnej služby by mal byť Branislav Zurian
Zdielať na

Novým šéfom Úradu inšpekčnej služby by mal byť Branislav Zurian

BRATISLAVA / Kandidát ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka na nového riaditeľa Úradu inšpekčnej služby je bývalý šéf NAKA Branislav Zurian.

"Budem rád, ak môj kandidát výborom prejde, aby ho vláda tento týždeň vymenovala," povedal Šutaj Eštok. Oznámil, že požiada brannobezpečnostný výbor parlamentu, aby vypočul jeho kandidáta. Informoval o tom na tlačovej konferencii. 

Je teda zjavné, že minister vnútra plánuje výmenu súčasného šéfa Petra Juhása. Ten v minulosti viedol vyšetrovací tím Kuciak. Zurian má blízky vzťah s podpredsedníčkou Hlasu Denisou Sakovou, bývalou ministerkou vnútra a súčasnou ministerkou hospodárstva. Juhás vedie inšpekciu len od polovice marca a rovnako ako vyšetrovatelia okolo Jána Čurillu, aj on dostal začiatkom októbra status chráneného oznamovateľa.

Premiér Robert Fico vyjadril podporu ministrovi vnútra a jeho prvým krokom, ktoré urobil po personálnej stránke. Odmieta, že by šlo o revanš. Opatrenia podľa Fica majú svoju vnútornú logiku. Avizoval aj novelizáciu zákonov v trestnej oblasti. Predseda vlády pripomenul, že rezort vnútra zastrešuje nielen políciu, ale aj hasičov či civilnú ochranu. Tvrdí, že bude stáť za ministrom, pokiaľ bude postupovať zákonne, tvrdo a nekompromisne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy