Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Zásah NAKA na ministerstve zdravotníctva. Súvisieť má s čerpaním peňazí z Plánu obnovy
Zdielať na

Zásah NAKA na ministerstve zdravotníctva. Súvisieť má s čerpaním peňazí z Plánu obnovy

BRATISLAVA / Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry v pondelok 30. októbra navštívili ministerstvo zdravotníctva a nemocnicu v Čadci. Prípad sa týka prerozdeľovania eurofondov z plánu obnovy v rámci výzvy na rekonštrukciu nemocníc. Ako prvý o tom informoval portál TV Noviny.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková pre TV Noviny potvrdila, že zásah súvisí s nemocnicou v Čadci.

V súvislosti s plánom obnovy vedie európska prokuratúra niekoľko trestných stíhaní. Týkať sa majú výzvy na výstavbu a rekonštrukciu nemocníc. "Výzva z plánu obnovy a odolnosti na obnovu a modernizáciu nemocníc je od začiatku sprevádzaná pochybnosťami o transparentnosti celého procesu, kvôli čomu vtedajšia štátna tajomníčka MZ SR podala trestné oznámenie," informovala Eva Lacová, hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja.

Elitní policajti zasahovali v budove ministerstva od rána. Vo vnútri boli ešte vo večerných hodinách. Zaisťovať mali rôzne dokumenty, ktoré môžu pomôcť vyšetrovaniu. "Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa k prípadu aktuálne nebudeme bližšie vyjadrovať. Ministerstvo zdravotníctva však bude pri vyšetrovaní plne súčinné," uviedlo vo svojom stanovisku Ministerstvo zdravotníctva SR.

NAKA zasahovala aj na ďalších miestach. Jedným z nich bola práve v kysucká nemocnica v Čadci. Nemocnice si mali z plánu obnovy prerozdeliť 200 miliónov na rekonštrukciu. Pri žiadosti, ktorú podala nemocnica v Čadci, sa ale objavili podozrenia.

Nemocnicu najprv z výzvy vyradili, pretože nestihla termín na podanie žiadosti, no o pár dní vo výzve uspela. "Pri podávaní nášho projektu Kysuckej nemocnice s poliklinikou Čadca na rekonštrukciu detského oddelenia sme postupovali podľa pokynov z Ministerstva zdravotníctva," uviedla Lacová.

Podľa predsedníčky žilinskej župy malo byť nemocnici najprv prisľúbených 17 miliónov. Sumu ale mali neskôr znížiť na sedem. "Takže v tej chvíli musela nemocnica znova nadviazať komunikáciu s projektantami a prerobiť to na to najnevyhnutnejšie," priblížila Eva Jurinová, predsedníčka ŽSK.

Nemocnica peniaze nedostala a momentálne rekonštruuje na vlastné náklady. Polícia sa k prípadu bližšie nevyjadrila. "Nakoľko v danej veci prebieha prípravné konanie, ktoré je neverejné, nebudeme k priebehu konania, vykonaným úkonom a ani stavu konania poskytovať bližšie informácie," uviedla Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy