Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Dôstojnejší prestup pre migrantov. Stavajú sa stany aj provizórne domčeky
Zdielať na

Dôstojnejší prestup pre migrantov. Stavajú sa stany aj provizórne domčeky

BRATISLAVA/NITRA/BANSKÁ BYSTRICA / V troch krajských mestách je vyhlásená mimoriadna situácia kvôli ilegálnym migrantom. Stavajú sa tam provizórne domčeky a stany a novinkou je napríklad aj mobilné pracovisko cudzineckej polície.

V Nitre vybudovali sedem stanov pre migrantov, v ktorých sú aj postele. Jeden typ je určený pre matky s deťmi, ďalší je pre mužov a ženy. "Účelom je vytvoriť prijateľné podmienky pre migrantov vybavovaných cudzineckou políciou," uviedol Matej Neumann, hovorca ministerstva vnútra. Ide o vysunuté pracovisko cudzineckej polície v priemyselnom parku v areáli tunajších hasičov. Ilegálnych migrantov od dnes už nebudú voziť do mesta, ale vybavovať na tomto mieste.

V čase nakrúcania reportáže priviezli od Šiah, kde je hraničný prechod s Maďarskom asi 70 utečencov. Bola tam aj rodina s malými deťmi. V stane vyplnili s tlmočníkom doklady, a potom s nimi už pracuje polícia. Následne s potvrdením z miesta odchádzajú.

Banská Bystrica sa postará o stravu a ubytovanie

Banská Bystrica vyhlásila mimoriadnu situáciu. Na cudzineckú políciu prichádzajú denne desiatky utečencov a doteraz prespávali v parku na sídlisku. Mesto pripravilo ubytovanie pre matky s deťmi na ubytovni Červeného kríža na okraji mesta. Dobrovoľní hasiči už postavili niekoľko stanov, ktoré sú vyhrievané.
"Budú mať prístup k toaletám a sú to stany primárne určené pre mužov," uviedla Zuzana Stanová, riaditeľka Slovenského Červeného kríža Banská BystricaV koordinácii s políciou budú autobusy voziť migrantov do ubytovne a zabezpečia aj tlmočníka. "Budú tu mať strechu nad hlavou, cudzinecká polícia im priamo sem donesie aj potrebné doklady. Všetko sa vybaví na jednom mieste," povedal Ján Nosko, primátor Banskej Bystrice.

Bratislava kvôli počasiu stavia prvé stany 

V bratislavských Vajnoroch budú domčeky v prevádzke budúci týždeň. Už v sobotu 14. septembra sa začali stavať stany. "Presne na tomto mieste postavíme prvý stan, ktorý bude pre 36 osôb. Budeme reagovať na to, že počasie sa má od nedele dramaticky zhoršiť a my ich nemôžeme nechať na ulici len tak," vysvetlil starosta.

Stany musí postaviť mestská časť, pretože ministerstvo vnútra jednoducho nestíha. Ešte v utorok sa totiž hovorilo, že domčeky budú k dispozícii v piatok. Domčeky potom budú na okraji hlavného mesta približne pre 50 ilegálnych migrantov. Takisto tu bude zaistená strava a tlmočník.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy