Skoro jasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Zo slovenskej "brány" pre obilie je strategický dopravný uzol. Čaká ho modernizácia
Zdielať na

Zo slovenskej "brány" pre obilie je strategický dopravný uzol. Čaká ho modernizácia

ČIERNA NAD TISOU / V Čiernej nad Tisou sa nachádza náš suchozemský prístav. Práve cez tento železničný hraničný priechod k nám prichádza obilie z Ukrajiny. Vzhľadom na vojnový konflikt našich susedov to bude aj v budúcnosti strategický dopravný uzol. V najbližších mesiacoch ho preto čaká modernizácia.

​"Momentálny objem, ktorý za tento rok príde z Ukrajiny je zhruba jeden milión ton," uviedol Roman Gono, generálny riaditeľ ZSSK Cargo. Cieľom je zvýšiť množstvo prepravovaných tovarov. Pomôcť k tomu majú nové investície do infraštruktúry. Transport obilia je výrazne lacnejší po mori ako po železnici. Naše prekladisko teda môže fungovať len ako záložné riešenie pre núdzové situácie. Časť nákladov na jeho modernizáciu preplatí Európska únia. "Aktuálne cez tento koridor prechádza 10-15 percent celkového objemu exportovaných hospodárskych produktov," upresnil Valdis Dombrovskis, podpredseda Európskej komisie pre hospodárstvo. 

​Slovensko naďalej odmieta nekontrolovaný dovoz obilia z Ukrajiny. Aktuálne súhlasí so systémom licencií, ktoré navrhujú naši susedia. V celom procese však musíme mať posledné slovo. Kapacita prekladiska sa začne postupne zvyšovať od začiatku budúceho roka. Koridor solidarity by mal slúžiť najmä na tranzit obilia. Našou ambíciou je prepojenie Ukrajiny a Talianska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy