Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Z ukrajinského obilia je opäť politická téma. Tranzit problém nie je, predaj áno
Zdielať na

Z ukrajinského obilia je opäť politická téma. Tranzit problém nie je, predaj áno

BRATISLAVA / Ukrajinské obilie je znova na pretrase. Už o dva týždne bude môcť opäť prúdiť krajinami Európskej únie. Svojou nízkou cenou vraj prevalcuje konkurenciu. Vo viacerých krajinách, vrátane Slovenska, sa ozývajú hlasy volajúce po predĺžení zákazu jej dovozu. Našim pôdohospodárom hrozia obrovské straty a problém môže byť aj s exportom. Niektoré štáty už teraz avizujú, že produkty z ukrajinského obilia jednoducho brať nebudú. Otázniky smerujú k Európskej komisii aj našej vláde. Ani z jednej strany ale konkrétna odpoveď neprišla.

30. septembra sa konajú parlamentné voľby, no tento dátum už určite máte na pamäti. Poľnohospodári sa ale pozerajú tu, na 15. Tam sa totiž končí zákaz dovozu ukrajinského obilia, a čo bude nasledovať potom, to doteraz nevieme.

Ak o niečo nie je núdza, tak sú to apokalyptické scenáre.

"Zničíme vidiek, zničíme poľnohospodárov, zničíme farmárov a nastane tu absolútny rozvrat poľnohospodárstva," uviedol predseda strany Sme rodina Boris Kollár. Pšenica z východu totiž nepodlieha takým kontrolám kvality ako v Európskej únii. Jej cene naši pôdohospodári nedokážu konkurovať, návrat ukrajinského obilia by ich tak položil na kolená.

"Znamenalo by to predovšetkým pre prvovýrobu totálny kolaps ekonomický a zrútenie jedinej funkčnej potravinovej vertikály," avizoval Milan Lapšanský zo Slovenskej spoločnosti Mlynárov. "My tieto tovary ani nepotrebujeme, pretože napríklad v prípade ukrajinského obilia, tieto produkty očakávajú hlavne ľudia na africkom kontinente, primárne pre ktorých bolo pestované," informovala Jana Holéciová zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

No a problém nenastane iba pri nákupe. Ohrozený je aj predaj. Mnohým firmám hrozí strata kľúčových zahraničných partnerov. Poľsko a Maďarsko už teraz avizujú, že ak budú naši výrobcovia používať ukrajinské obilie, zatvoria pre nich hranice, čo by pre slovenský trh znamenalo katastrofu.

"Jednoznačne my musíme uzavrieť hranice s Ukrajinou identicky," dodal Lapšanský. "My budeme podporovať také snahy, ktoré budú smerovať k tomu, aby bol tento zákaz predĺžený," komentovala Holéciová.

"Tieto dočasné a cielené opatrenia boli prijaté v dôsledku logistických problémov v Bulharsku, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a na Slovensku a pod podmienkou, že členské štáty neponechajú v platnosti žiadne reštriktívne opatrenia," povedala Ingrid Ludvíková, hovorkyňa zastúpenia EK na Slovensku. Európska komisia hovorí, že rozhodnutie je na dohode štátov. Naše úrady chcú iniciovať debatu už v pondelok.

"Na najbližšej neformálnej rade ministrov Agrifish (4. septembra) Slovensko otvorí v rámci bodu rôzne túto tému," uviedol Andrej Wallner, hovorca ministerstva pôdohospodárstva. Otázne je, či sa v európskych štruktúrach nájde v tejto téme zhoda. Zákaz totiž platil iba v piatich krajinách, ktoré s Ukrajinou susedia. V ostatných štátoch podobné problémy nemali. Napríklad Česi riešenie kritizovali, podľa nich nie je dlhodobo udržateľné a podobný postoj vládne na západe dodnes. Nehovoriac o Ukrajine, ktorá proti tomuto kroku rázne vystupovala od začiatku. O predĺžení zákazu sa rozhodne zrejme až po žatve práve u pätice susedov, vrátane Slovenska. To ale už môže byť neskoro.

"My sa obávame toho, že prejdú dva týždne a z dôvodu krátkosti času si povedia – tak budeme rokovať o týždeň o dva, no to už bude neskoro. Už to obilie bude u nás," vyjadril sa predseda výboru NR SR pre pôdohospodárstvo Jaroslav Karahuta. Aj za jediný deň bez zákazu by totiž ukrajinská pšenica vedela húfne zaplaviť trh. Všetko môže, minimálne na našom území, zastaviť vláda. Na otázku, či zákaz predĺži, sme ale konkrétnu odpoveď nedostali.

"Všetky naše kroky smerujú k ochrane slovenských farmárov a jednotného trhu Únie. Vláda SR podporuje konštruktívne riešenia situácie vo veci dovozov ale zároveň vidí aj príležitosť na rozvoj Slovenska a jeho infraštruktúry," dodal hovorca predsedu vlády SR Peter Majer. Či už sa o ukrajinskom obilí rozhodne v Bruseli alebo na Úrade vlády, verdikt by mal prísť čo najskôr. Do konca platného zákazu totiž ostáva už iba niečo vyše dvoch týždňov.

Súvisiace články