Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Digitálna revolúcia pre seniorov: Projekt zlepšuje kvalitu života ľudí nad 65 rokov
Zdielať na

Digitálna revolúcia pre seniorov: Projekt zlepšuje kvalitu života ľudí nad 65 rokov

SLOVENSKO / Ešte stále je na Slovensku veľa ľudí, predovšetkým starších, ktorí nikdy nepoužil internet. Aj toto nelichotivé zaostávanie za vyspelým svetom sa môže zmeniť. Ministerstvo informatizácie chce do roka 2026 vyškoliť vyše sto tisíc seniorov v digitálnych zručnostiach. Ukážeme vám, že to ide aj po 80-ke.

Vzdelávací projekt je pre ľudí nad 65 rokov a má im pomôcť zlepšiť kvalitu života. Financuje to Európska únia a rezort zodpovedný za túto oblasť už robí v krajských mestách potrebné školenia. "Jedno akurát prebieha u nás na ministerstve, práve preto, aby sme pomohli seniorom, ktorí majú problémy s registráciou, aby sa mohli registrovať," uviedla Lucia Lišiaková, vedúca oddelenia inovácií MIRRI.

Starší ľudia sa môžu naučiť ako komunikovať s rodinou, s kamarátmi, s úradmi, či s lekármi. Digitálne technológie však prinášajú aj určité nebezpečenstvá, takže odborníci im poradia aj v tejto oblasti, aby nenaleteli rôznym podvodníkom. "Zároveň sa hovorí o bezpečnosti pri práci, ktorá je zameraná predovšetkým na obozretnosť pri dezinformáciách a hoaxoch, ktoré číhajú na internete," ozrejmil Peter Balík, minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

Príkladom toho, že sa na digitálne technológie dá zvyknúť aj vo vyššom veku, že 83-ročná pani Eva Šušťáková z Humenného. Nebyť tabletu, tak syna, ktorý je v americkom Clevelande, by videla iba raz za rok, keď pricestuje domov na Slovensko.

Aj predtým spolu boli v kontakte telefonicky, no to, že vedia využiť video hovor, je pre ňu veľké plus. Vďaka digitálnym technológiám sa vidia minimálne raz za týždeň. "Lepšie, lepšie, to je nebo. Ako keby bol tu," priblížila Eva Šušťáková, seniorka z Humenného. "Naučila sa a vie. Viacej jej netreba. Otvorí to a rozpráva," poznamenal Martin Šušťák, syn v USA.

Priznáva, že síce nevie ovládať všetky funkcie tabletu, no na čo ho potrebuje, na to jej slúži. "Dlhšie mi to trvalo, lebo ja už mám veľa rokov a počítače ešte nefungovali, keď my sme robili. Ja som už 33 rokov na dôchodku," dodala Šušťáková.

Pani Eva vyzýva aj ostatných seniorov, aby z digitálnych technológií strach nemali. Ona má s nimi iba pozitívne skúsenosti. "Nemusí sa nikto toho báť. Je to veľmi výhodné, dobré a hlavne pre starších ľudí. Lebo my si hovoríme, ktovie, koľko dožijeme ale snáď o týždeň sa vidíme cez počítač. Keby počítač nebol, to by bolo dlhé čakanie," doplnila na záver pani Eva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy