Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Záznam v registri trestov brzdil život občana dlhé mesiace. Rýchle riešenie sa objavilo do týždňa
Zdielať na

Záznam v registri trestov brzdil život občana dlhé mesiace. Rýchle riešenie sa objavilo do týždňa

BRATISLAVA / Našu redakciu oslovil muž z Bratislavy, ktorý bol v minulosti podmienečne odsúdený. Hoci sa po skončení trestu osvedčil, súd mu mal automaticky zo zákona vymazať zápis v Registri trestov. No nestalo sa tak. Táto záležitosť mu následne pri hľadaní lepšej práce, skomplikovala život.

"Som bol pristihnutý, že som bol pod vplyvom alkoholu pri šoférovaní auta, s tým, že som bol odsúdený na 3 mesiace s podmienečným trestom na 1 rok," priblížil pán Roman, podmienečne odsúdený občan.

Pánovi Romanovi sa skončila skúšobná doba ešte v októbri roku 2016. Keďže sa po tomto čase osvedčil, je už považovaný za bezúhonného občana, no v registri trestov má aj naďalej záznam.

Aktuálne si našiel lepšiu prácu, avšak zamestnávateľ od neho potrebuje čistý register trestov. Aj napriek tomu, že bol prijatý, do novej roboty zatiaľ nastúpiť nemôže. "Rieši sa to od Vianoc minulého roka. Som si myslel, že to bude mesiac-dva trvať, a hovorím, je to pomaly rok a nič sa nedeje, urgujem to stále, zmenila sa súdna mapa," dodal pán Roman.

Z toho dôvodu agenda pána Romana tak aktuálne prešla na najvyťaženejší súd Slovenska, ktorým je Mestský súd Bratislava I. "Potrebujem, aby súd poslal na register trestov, že som sa osvedčil v podmienke. Každý krát už tam chodím jak na klavír na ten Register trestov na súd a každý krát mi ináč povedia," doplnil pán Roman.

"Z prešetrenia veci predsedom Mestského súdu BA I vyplýva, že z neznámych príčin bývalý OS BA II založil v decembri 2016 spis do archívu bez oznámenia týchto skutočností RT GP SR," uviedol Pavol Adamčiak, hovorca mestského Krajského súdu v Bratislave.

Mestský súd sa z dôvodu vzniknutých nepríjemností ospravedlnil. "Podľa vyjadrenia MS BA I vydal pokyn dozornej úradníčke, aby podnikla kroky k oznámeniu týchto skutočností na Register trestov GP SR," dodal Adamčiak.

To, čo pán Roman vybavoval od Vianoc do septembra, sa po našich otázkach podarilo vyriešiť za jeden týždeň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy