Skoro jasno
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
9 rokov sa doťahoval so súdom kvôli nezmazanému zápisu z registra trestov
Zdielať na

9 rokov sa doťahoval so súdom kvôli nezmazanému zápisu z registra trestov

BRATISLAVA / 9 rokov sa doťahoval s okresným súdom v Petržalke, aby mu po uplynutí podmienečného trestu vymazali zápis v registri trestov, na čo má zo zákona nárok. Nestalo sa. Muž sa obáva problémov pri hľadaní lepšej práce, keďže pre prípadného zamestnávateľa nebude na papieri bezúhonný.

Pán M. dostal za bitku v minulosti trojmesačnú podmienku so skúšobnou dobou na 1 rok ešte v roku 2013. Keď však po ukončení trestu prišiel na poštu po výpis z registra trestov, všimol si, že má v ňom stále záznam. "Dokonca mi jedna úradníčka povedala, že veď to nič nie je. Človek to potrebuje kvôli práci a niekto vám takto niečo povie? Toto proste nie je jednanie, ono to už dávno malo byť zahladené," priblížil pán M. 

"Ak súd do roka od uplynutia skúšobnej doby neurobil rozhodnutie o osvedčení sa v skúšobnej dobe bez toho, že by odsúdený mal na tom vinu, má sa za to, že sa odsúdený osvedčil," informoval Tomáš Strémy, Katedra trestného práva, kriminológie a kriminalistiky PF UK v Bratislave. Táto záležitosť sa zaeviduje v registri trestov a následne by takýto záznam mal byť vymazaný. Toto sa v prípade muža, ktorý si chcel zachovať anonymitu, nestalo. "V prípade neaktivity súdu treba podať žiadosť o zahladenie," doplnil Strémy.

Úradníčka mu dala tlačivo, ktoré sa týkalo zahladenia nepodmienečného trestu, čo v jeho prípade neplatilo. "Oni ma odbili, asi sa im nechcelo hľadať v archíve, niekto tam urobil chybu. Prídete tam a jednajú s vami s nezáujmom," uviedol pán M. Obrátili sme sa preto aj na ministerstvo spravodlivosti. "Z priložených príloh vyplýva, že v registri trestov chýba správa o skončení skúšobnej doby, či sa odsúdený v skúšobnej dobe osvedčil alebo neosvedčil," priblížila hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR.

Vec o zahladení odsúdenia poslali priamo z ministerstva tamojšej predsedníčke senátu okresného súdu. Náprava sa zjednala obratom. "Keďže OS BA V do 1 roka od skončenia skúšobnej doby podmienečného odsúdenia u odsúdeného, ktorá uplynula dňom 2. augusta 2014, nerozhodol o osvedčení alebo neosvedčení sa odsúdeného v skúšobnej dobe podmienečného odsúdenia, má sa za to, že sa osvedčil zo zákona. Súd preto bezodkladne uvedené napraví zaslaním danej informácie Registru trestov GP SR," informoval Pavol Adamčiak, hovorca Okresného a Krajského súdu v Bratislave. Jeho odsúdenie sa tak po novom už viac nebude zobrazovať vo výpise z registra trestov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy