Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Nebezpečné preliezky či futbalové bránky ohrozujú deti. Tragédie na ihriskách vyvolávajú obavy
Zdielať na

Nebezpečné preliezky či futbalové bránky ohrozujú deti. Tragédie na ihriskách vyvolávajú obavy

SLOVENSKO / Prešlo iba niekoľko dní čo v Iliašovciach na Spiši tragicky vyhasol život 6-ročného Dávidka. To ako chlapca privalila ťažká prenosná futbalová bránka, vyvolalo viacero otázok. V niektorých obciach totiž prenosné bránky zamykajú. Inde na nebezpečenstvo upozorňujú informačné tabule.

Dávidko si bol zahrať futbal na obecnom ihrisku aj so svojimi kamarátmi. Tí mali ťažkú železnú konštrukciu dvíhať. Z dosiaľ nezistených príčin však na chlapca padla. "Chlapci prišli po nás, poďte poďte rýchlo. Lebo už je mŕtvy Dávidko," povedal Marián Tulej, Dávidov dedko.

Žiaľ, nešlo len o ojedinelý prípad. Podobná tragédia otriasla pred niekoľkými rokmi Rabčou a Vranovom nad Topľou. V oboch prípadoch prišli o život maloleté deti. Šťastie v nešťastí mal len 8-ročný chlapec v roku 2017 v obci Udavské. Potom ako sa na bránku zavesil, sa prevrátila a privalila ho. Zo zranení sa liečil týždne. "Bolo to v rámci hry, deti tam hrali futbal, sú hravé, chodia po preliezkach, kdekade," priblížil otec dieťaťa Štefan.

Pri podobných nešťastiach išlo častokrát o staré železné konštrukcie. Práve tie sú v porovnaní s tými novými a modernejšími prenosnými bránkami oveľa nebezpečnejšie. "Čo sú odporúčané brány, to sú hliníkové alebo zliatina hliník, dural podobne. Tie sú celkom aj ľahké a dobre prenosné. Čo sú také už amatérske vyrábané brány sú pomerne náročné z hľadiska prenosu, hmotnosti a váhy," uviedol Miroslav Holienka, Katedra športových hier FTVŠ UK.

Vďaka svojej hmotnosti sú síce na ploche stabilnejšie, avšak, keď sa na ne zavesíme alebo ich dvíhame a nedáme si pozor, môže nás to stáť život. Modernejšie a licencované bránky sú však pre menšie kluby či obce finančne náročné. Verejnosť sa väčšinou na mestské a obecné ihriská dostane aj mimo zápasov a tréningových hodín. Niektorí správcovia sa preto rozhodli brány uzamknúť.

Touto cestou sa vybrali napríklad členovia futbalového klubu v Stupave. Bránky sú buď zamknuté na ploche alebo v sklade. "Keď sú zamknuté viaceré brány spolu tak je ťažšie ich akokoľvek prevrátiť a aj tá bezpečnosť je väčšia. Aby si ich aj nejak neotáčali a nepoužívali na tom mieste, kde sú zhromaždené," ozrejmil Dominik Katona, FKM Stupava.

Na ploche vyhradenej pre verejnosť síce bránky sú, ale sú podstatne menšie, ľahšie a teda aj bezpečnejšie. Aj napriek rizikám sa však riešenie uzamknutia nestretlo vždy s obľubou. "Ľudia to vnímajú citlivo, že nemôžu si len tak kedykoľvek prísť zašportovať, zakopať. Myslím že už nejaká časť ľudí tomu rozumie, samozrejme, niektorí sa ešte aj hádajú," dodal Katona. Na niektorých ihriskách môžeme vidieť výstražné tabule. Buď zakazujú vstup na hracie plochy alebo varujú pred nesprávnym používaním brán.

Podľa trénerov sa ale nešťastie môže stať aj počas tréningu a ustrážiť to pri väčšom množstve brán a detí nie je jednoduché. "V skupinách kde sú menšie deti tie brány prenášajú tréneri alebo rodičia, ktorých sme poprosili," doplnil Katona. "Práve v tých menších kluboch je jeden tréner na 20 aj viac chlapcov, tak tam je to ťažšie zorganizovať," dodal Holienka.

V takýchto prípadoch sú za deti zodpovední aj tréneri. Ak sú ale deti na ploche samé a mimo tréningov, situácia sa mení. "Pokiaľ používa sa to a nie je tam žiadne označenie, tak je tam určité riziko nejakého začatia minimálne trestného stíhania. Ja nevidím reálne to, že bude niekto za to trestne stíhaný alebo odsúdený," objasnil advokát Milan Ficek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy