Oblačno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
O výsledku volieb rozhodnú aj prvovoliči. 80 percent mladých si ale myslí, že sa o nich politici nezaujímajú
Zdielať na

O výsledku volieb rozhodnú aj prvovoliči. 80 percent mladých si ale myslí, že sa o nich politici nezaujímajú

BRATISLAVA / Prieskumy o nízkej ochote mladých voliť spred pár mesiacov zmobilizovali viaceré iniciatívy a dnes sa už očakáva vyššia účasť. Až okolo 80 percent mladých si pritom myslí, že sa o nich politici vôbec nezaujímajú. Na jednej z nestraníckych diskusií iniciatív a aktivistov so študentmi bratislavskej Obchodnej akadémie sa v utorok 26. septembra hovorilo o tom, prečo využiť právo voliť. Medzi študentov prišiel aj minister školstva.

​Politiku príliš dlho nesledujú, no napriek tomu presne vedia, čo od politikov chcú. Aj preto pôjdu mnohí študenti tejto obchodnej akadémie v sobotu voliť. "Lebo je to na nás, ako to tu bude vyzerať," uviedol jeden zo študentov. Informácie hľadajú v médiách ale aj na sociálnych sieťach či u rodičov. "Ja napríklad nesúhlasím s veľa vecami, s názormi rodičov či starých rodičov - ako sa pozerajú na politiku. Viem, že ak by som nešiel voliť, tak absolútne nevytváram žiadnu proti dávku týmto názorom," priblížil študent. No a viacerí vyskúšali aj volebné kalkulačky.

​Jedna z organizácií umožní našim študentom študujúcim v Prahe a Brne prísť odvoliť vlakom, pretože pre mnohých je to aj finančná otázka. "Mnohým slovenským študentom, ktorí sa rozhodli ísť študovať do Českej republiky, začína semester týždeň pred našimi voľbami. Bohužiaľ, pre mnohých z nich to znamená rozhodnutie, či obetovať finančne nemalé prostriedky na to, aby sa mohli vrátiť domov a zúčastniť sa parlamentných volieb," priblížil Juraj Foltín z iniciatívy Chcem tu zostať. Registrovať sa môžu na stránke volebnyvlak.sk.

Organizácie sa snažia mladých zorientovať aj v tom, ako politika funguje. Všetky tieto aktivity a diskusie sú nestranícke. "Našim cieľom nie je ľuďom hovoriť, koho majú a koho nemajú voliť. To, čo je za nás dôležité, je vyzvať ľudí, aby sa zúčastnili volieb," priblížil Foltín. "Ak sa pozeráme na to, že mladí ľudia dnes v obrovských číslach odchádzajú do zahraničia, tak si jednoducho celá spoločnosť a celá politická scéna musíme položiť otázku dokedy a čo s tým budeme robiť," doplnil Marek Mach z občianskeho združenia Mladí.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy