Skoro jasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Neviete, komu dať vo voľbách svoj hlas? Pomôže vám volebná kalkulačka
Zdielať na

Neviete, komu dať vo voľbách svoj hlas? Pomôže vám volebná kalkulačka

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Už o pár dní sa uskutočnia voľby do Národnej rady SR. O hlasy voličov sa bude uchádzať množstvo politických subjektov, ktorí občanom ponúkajú rozsiahle volebné programy. Neviete, ktorá strana je vám názorovo najbližšia? Pri rozhodovaní, komu dať svoj hlas, vám pomôže volebná kalkulačka, ktorú pripravil spolok KohoVolit.eu.

Ako funguje volebná kalkulačka?

V kalkulačke na vás čaká 42 otázok, na ktoré zároveň odpovedali aj všetky politické subjekty uchádzajúce sa o hlas voličov. Vyplnenie kalkulačky vám zaberie päť až desať minút. 

Odpovede na jednotlivé otázky sú uzavreté, vyberáte si teda medzi možnosťami súhlasím a nesúhlasím. Strana, s ktorou sa v odpovedi zhodnete, získa jeden bod. 

Otázky, ktoré sú pre vás veľmi dôležité, môžete označiť hviezdičkou. Odpovede tak získajú dvojnásobnú váhu. Otázky, na ktoré neviete odpovedať, prípadne vás nezaujímajú, môžete preskočiť. Na záver sa dozviete, ktorý kandidujúci subjekt sa zhoduje s vašimi názormi.

Volebná kalkulačka je dlhoročným projektom spolku KohoVolit.eu, ktorý prvú kalkulačku spustil pred 17 rokmi. Odvtedy pripravil viac ako stovku kalkulačiek nielen pre slovenské voľby, ale aj pre české, maďarské, poľské a pre voľby v ďalších európskych krajinách.

Vypočítať si môžete aj konkrétneho kandidáta

Po vyplnení volebnej kalkulačky môžete vyplniť aj inventúru hlasovania. V aplikácii hlasujete ako súčasní poslanci a poslankyne. Môžete zistiť, ku komu máte blízko alebo kto vás v aktuálnom volebnom období najlepšie zastupoval v parlamente. Funguje na úplne rovnakom princípe ako kalkulačka.

Predčasné parlamentné voľby budú v sobotu 30. septembra. Kandiduje v nich 24 politických strán a hnutí a jedna koalícia. Najaktuálnejšie informácie o parlamentných voľbách nájdete TU.

​Pozrite si interaktívny graf aktuálnych preferencií politických strán: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy