Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Kto, s kým a za akých podmienok: Politici pár dní pred voľbami naznačujú svoje miesto
Zdielať na

Kto, s kým a za akých podmienok: Politici pár dní pred voľbami naznačujú svoje miesto

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Do volieb zostáva už len šesť dní. Úplné politické ticho by malo nastať 48 hodín pred príchodom k urnám. Politici však sľubujú, že záver predvolebnej kampane by už mal byť pokojný. Stále jej ale dominuje téma migrácie. Po tom, ako sa začalo hovoriť o tom, že Nemci zavedú prísne kontroly na hraniciach s Českom alebo ich dokonca zatvoria, sa obnovili emócie.

​​Politici rozprávali o téme nelegálnej migrácie

"Včera nemecká ministerka vnútra oznámila, že ide uzavrieť hranice s Českou republikou. Idú ich dokonca strážiť na území cudzieho štátu, aby to ani do Nemecka neprišlo. Čo bude ďalšia reakcia? Okamžite Rakúsko, Čechy uzatvoria hranicu," uviedol v diskusii Peter Pellegrini (Hlas). Vyjadril sa aj Robert Fico (Smer-SD): "Ak je hrozba, že do niekoľkých dní Nemecko a ČR zavedú hraničné kontroly. Teraz treba na tie hranice, na tých 200km, postaviť všetkých vojakov, všetkých policajtov. Pretože my máme podľa zákona právo nevpustiť ani jedného nelegálneho migranta."

Čo by ale nastalo, ak by Nemecko hranice s Českom a Poľskom zatvorilo. Michal Šimečka (PS) proti zatvoreniu hraníc nie je. "V situácii, keby to urobilo Nemecko voči Česku a Česko voči Slovensku, tak k tomu má pristúpiť aj Slovensko. To je úplne bez debaty. Pred tým sa mali vyčerpať všetky iné možnosti, napríklad zrušiť to smerácke tlačivo," povedal. Boris Kollár (Sme rodina) má voči nelegálnym migrantom jasný názor: "Ja som absolútne proti týmto ekonomickým migrantom. Niekto rozpráva, že nás prišli obohatiťe. Nie. Došli nás vyžierať. Už dávno tam malo byť vojsko aj polícia." 

​Podľa Ľudovíta Ódora to ale tak celkom nie je

Tvrdí, že Nemecko uvažuje o tom, že vytvoria s českými partnermi hliadku na českej strane hranice a budú robiť presne to, čo robia naši policajti s Maďarskom. "Som v kontakte s ministrom vnútra v Českej republike aj s nemeckými partnermi. Ubezpečili ma, že nič také nie je na programe," potvrdil Ľudovít Ódor. 

Vzťahy medzi politikmi sa vyjasňujú

Popri migračnej téme sa ale v zákulisí kryštalizujú vzťahy medzi stranami. Vzájomná cesta sa črtá medzi Robertom Ficom a Petrom Pellegrinim. Boris Kollár sa cíti niekde v strede ako univerzálne vhodná strana. A Michal Šimečka sa stále cíti na funkciu premiéra s cieľom vyhrať voľby. "Áno, na niektoré veci som bol ja nahnevaný. On bol možno na niektoré veci nahnevaný, ale to je ľudské, to je normálne. Ja preferujem spoluprácu Smeru a Hlasu. Ja by som preto veľmi privítal, aby sme sa po voľbách stretli. A začali sa baviť o tom, čo by sme pre to Slovensko chceli spoločnej urobiť," uviedol Robert Fico.

Peter Pellegrini vyslovil voči potenciálnemu koaličnému partnerovi určité podmienky. "Tak ak sme teda pre Smer tým žiadaným koaličným partnerom, bolo by fajn, keby už do volieb neboli z ich strany voči nám žiadne útoky. Pretože každý jeden útok komplikuje povolebnú debatu. Keď sa zbavia tejto dvojtvárnosti, tak to samozrejme dáva priestor na normálne vyjednávanie."

Michal Šimečka si víťazstvo voľbách stále vie predstaviť. "To víťazstvo je dôležitá vec. Rozhodnú o tom ľudia. A ja prijmem akúkoľvek zodpovednosť, akú nám ľudia dajú. Ako predseda politickej strany, samozrejme, že na to musím byť pripravený," dodal. Boris Kollár zase odhalil žiadaných koaličných partnerov v strane KDH a Hlase.

Rozhodujúcim článkom pritom túži byť aj šéf Hlasu. "Dúfam, že to tak bude, že Hlas bude mať široký koaličný potenciál. Že to nebude ľavicová sociálno-demokratická strana, ktorá bude dopredu odsúdená na izoláciu, ale že bude môcť byť aj jazýčkom na váhach," povedal Peter Pellegrini.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy