Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
578. deň na Ukrajine: Ukrajinské sily prelomili ruské pozície v Záporožskej oblasti
Zdielať na

578. deň na Ukrajine: Ukrajinské sily prelomili ruské pozície v Záporožskej oblasti

UKRAJINA / Ukrajinské ozbrojené sily prelomili ruské pozície západne od obce Verbove v Záporožskej oblasti. Kyjev však pripomína, že nejde o poslednú obrannú líniu Rusov v regióne. Ruská armáda údajne zriadila bojové pozície takmer vo všetkých lesných pásoch, ktorými sa ukrajinská pechota pomaly ale vytrvalo prediera. Najnovšie ruské vzdušné údery v Chersonskej oblasti si vyžiadali dve obete a niekoľko zranených. Pri ukrajinskom dronovom útoku zas bola zasiahnutá budova tajnej služby FSB v centre mesta Kursk na juhu Ruska. Oznámili to ukrajinské médiá. Do Istanbulu doplávala druhá loď s nákladom ukrajinského obilia.

Proruský gubernátor zaviedol v Doneckej oblasti zákaz vychádzania 

Moskvou dosadený gubernátor Doneckej oblasti Denis Pušilin zaviedol päťhodinový nočný zákaz vychádzania. Bude platiť od pondelka do piatka od 23.00 h do 04.00 h. Vyplýva to z vyhlášky zverejnenej v nedeľu. Vyhláška zakazuje civilistom zhromažďovať sa na verejných miestach v Ruskom kontrolovaných častiach Doneckej oblasti, ak ich vopred nepovolí tamojšie operačné veliteľstvo. Pušilin 18. septembra podpísal inú vyhlášku, ktorá zavádza vojenskú cenzúra poštových zásielok, telefonátov a správ prenášaných telekomunikačnými systémami. Zároveň sa zriadili kontrolné stanovištia na hraniciach s Luhanskou a Záporožskou oblasťou.

Ukrajinská armáda nedávno oznámila oslobodenie obcí Kliščijivka a Andrijivka južne od Bachmutu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Ruské sily Bachmut dobyli v máji po urputných bojoch, považovaných za jedny z najťažších vo vojne rozpútanej Ruskom. Z Bachmutu v Doneckej oblasti ostali len hromady trosiek, pred vypuknutím vojny v meste žilo približne 70 000 ľudí.

Druhá loď s ukrajinským obilím dorazila cez dočasný koridor do Turecka

Druhá loď s ukrajinským obilím dorazila v nedeľu cez Čierne more do Turecka, vyplýva z údajov webovej stránky monitorujúcej námornú dopravu. Stalo sa tak aj napriek vyhrážkam Ruska, že takéto lode bude považovať za vojenský cieľ. Loď Aroyat, ktorá sa plaví pod vlajkou Palau, vyplávala z ukrajinského prístavného mesta Čornomorsk v piatok a mieri do Egypta. Loď vezie vyše 17 000 ton pšenice. Ukrajina v súčasnosti testuje nový koridor na vývoz obilia cez Čierne more, ktorý ide mimo medzinárodných vôd a využíva trasy pozdĺž pobrežia Bulharska a Rumunska, členských krajín Severoatlantickej aliancie. Podľa webovej stránky marinetraffic.com bola loď Aroyat v noci na nedeľu už na východnom výstupe z Bosporského prielivu. Plavidlo pritom smeruje do Dardanelskej úžiny, aby sa dostalo do Stredozemného mora.

Aroyat je druhé plavidlo, ktoré sa cez túto trasu plaví. Prvé plavidlo, nákladná loď Resilient Africa, vyplávalo z Čornomorsku v utorok s 3 000 tonami pšenice. Kyjev predtým úspešne vyslal cez tento koridor niekoľko nákladných lodí bez obilia.

Ukrajina je po Rusku druhým najväčším vývozcom obilia v regióne, pričom už druhý rok po sebe má rekordne vysokú úrodu pšenice. Dodávky obilia z Ruska a Ukrajiny sú tak kľúčové pre globálnu potravinovú bezpečnosť. Vlaňajšia invázia Ruska na Ukrajinu a následné medzinárodné sankcie však viedli k destabilizácii svetových trhov. Moskva po odstúpení od dohody, ktorá zaručovala aj počas vojny bezpečný prevoz obilia z ukrajinských prístavov cez Čierne more, vyhlásila všetky lode smerujúce do ukrajinských prístavov za vojenské ciele. Spolu s nebezpečenstvom nastražených mín to fakticky uzavrelo čiernomorskú námornú trasu pre väčšinu dopravcov. Ukrajina pritom chce podkopať vojenskú kontrolu Ruska nad Čiernym morom, a to aj útokmi na polostrov Krym, ktorý Moskva anektovala v roku 2014.

Ruské útoky na juhu Ukrajiny si vyžiadali dvoch mŕtvych, oznámili gubernátori 

"Dvaja ľudia zahynuli v noci na nedeľu pri ruských útokoch v Chersonskej a Záporožskej oblasti," oznámili tamojší gubernátori. "V obci Beryslav v Chersonskej oblasti si ruský útok vyžiadal život jednej ženy, pričom zranenia utrpel aj policajt a ďalší dvaja ľudia," uviedol na sociálnej sieti Telegram tamojší gubernátor Olexandr Prokudin. Pri útoku boli zasiahnuté domy. Gubernátor Záporožskej oblasti Jurij Malaško zase informoval o smrti 53-ročného muža pri ostreľovaní. Ruské útoky sa podľa neho v noci sústredili na 25 miest v Záporožskej oblasti a boli pri nich poškodené domy a infraštruktúra. "Pri ukrajinskom dronovom útoku bola zase zasiahnutá administratívna budova v centra mesta Kursk na juhu Ruska," oznámili v nedeľu tamojšie úrady. Kursk leží približne 90 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. "V Kursku napadol ukrajinský dron administratívnu budovu v centrálnom okrese. Bola mierne poškodená strecha. Na mieste sú zamestnanci zásahovej služby," uviedol na sociálnej sieti Telegram gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt.

Ukrajina v posledných mesiacoch často útočí na ruské mestá. V auguste ukrajinský dron poškodil v Kursku aj železničnú stanicu pri útoku, ktorý si vyžiadal aj päť ranených a spôsobil veľké škody. Rusko a Ukrajina pritom pravidelne hlásia prieniky dronov v čase, keď ukrajinská armáda podniká protiútok s cieľom dobyť späť územia kontrolované Ruskom.

Duda: Poľsko naďalej podporuje Ukrajinu pri vývoze jej obilia do tretích krajín

Poľsko je naďalej pripravené podporiť Ukrajinu pri vývoze jej obilia do tretích krajín. Vyhlásil to v nedeľu prezident Andrzej Duda. "Je potrebné urobiť všetko pre to, aby bola tranzitná preprava čo najrozsiahlejšia," povedal Duda pre televíznu stanicu TVP1. "Obilie možno prepravovať prostredníctvom špeciálnych koridorov tam, kde ho skutočne potrebujú, a to do najchudobnejších krajín sveta," povedal poľský prezident. Duda zároveň obhajoval nedávne rozhodnutie svojej vlády pokračovať v zákaze predaja ukrajinského obilia na poľskom trhu. "Vláda musela prijať radikálne rozhodnutia, aby podporila poľských poľnohospodárov a ochránila domáci trh," povedal. Poľsko minulý týždeň predĺžilo zákaz dovozu ukrajinského obilia a vzoprelo sa tak rozhodnutiu Európskej komisie (EK). To viedlo k diplomatickej roztržke s Kyjevom. Poľsko je pritom jedným z najskalnejších podporovateľov Ukrajiny od začiatku invázie vlani vo februári. EK skôr tento mesiac oznámila, že zákaz dovozu nepredĺži. Argumentovala tým, že narušenia trhu v najdotknutejších piatich členských štátoch EÚ boli odstránené. Zákaz dovozu ukrajinského obilia predĺžili aj Slovensko a Maďarsko.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa počas cesty späť na Ukrajinu zastavil v meste Lublin na východe Poľska, kde odovzdal štátne ocenenia dvom poľským dobrovoľníkom a poďakoval Poľsku za jeho podporu. Zelenskyj odovzdal štátne ocenenie poľskej novinárke Blanke Zalewskej za to, že pomáhala s prevozom ranených detí do poľských nemocníc a Damianovi Dudovi, ktorý zostavil medicínsky tím na pomoc raneným vojakom pri frontovej línii. Prezident sa v Poľsku zastavil cestou z návštevy USA a Kanady. "Ďakujem celému Poľsku za jeho neoceniteľnú podporu a solidaritu, ktoré pomáhajú brániť slobodu celej Európy," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram.

Dni Ukrajiny v Košiciach

Do Košíc prišlo 15 vojnových veteránov, ktorí utrpeli vážne zranenia v bojoch a prišli o končatiny. Napriek tomu sa postavili na štart tradičného behu s názvom "Veteránska míľa". Aj tento špeciálny beh je súčasťou festivalu Dní Ukrajiny v Košiciach. Ukrajinsko-slovenská kultúra sa v tomto meste stretáva už deviaty rok. Ako to tam vyzeralo sa dozviete z reportáže Kataríny Kleknerovej. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy