Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Kandidáti o kultúre po voľbách: Priority niektorých strán vás prekvapia
Zdielať na

Kandidáti o kultúre po voľbách: Priority niektorých strán vás prekvapia

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Medzi zvyčajné predvolebné témy v kampani si viaceré strany zvolia aj kultúru. Nie všetci jej však skutočne rozumejú a nie každý chce kultúre na Slovensku pomôcť.

"Kultúra sa často zviditeľňuje len keď je nejaký problém a keď sa v kultúre naozaj dejú veľké veci, tak o tom ani nevieme. To mi je skutočne ľúto," povedala ministerka kultúry Silvia Hroncová. Akými konkrétnymi krokmi plánujete zlepšiť situáciu v oblasti kultúry na Slovensku? Túto otázku sme položili všetkým 25 subjektom kandidujúcim vo voľbách. Chceli sme zachytiť trendy, ktoré budú po 30. septembri hýbať rezortom. A je nutné povedať, že minimálne jeden nás neprekvapil. "Za najdôležitejšie v oblasti kultúry považujeme ochranu občanov SR a hlavne detí pred nebezpečnou LGBTI a gender ideológiou," znela odpoveď strany ĽSNS.

Podobné vyjadrenie poskytla aj strana SNS: "Zabránime prijatiu Istanbulského dohovoru s nebezpečnou gender ideológiou. Zastavíme financovanie LGBTQIA+ agendy zo štátnych zdrojov." A na podobnú nôtu reagovala aj strana Republika: "Odmietame kultúrne a mediálne pretláčanie LGBT agendy a propagáciu drog, potratov a eutanázie." Komentátor Arpád Soltész skonštatoval, že väčšina politikov zjavne nerozumie rozdielu medzi kultúrou a kultúrno-etickými otázkami. 

Výraznou témou je financovanie RTVS

Azda najvýraznejšou témou naprieč odpoveďami je stav RTVS. A to hneď v dvoch rovinách. Na jednej strane hovoria politici o odpolitizovaní verejnoprávneho média. Na tej druhej máme chaos, ktorý spôsobil nový systém financovania inštitúcie. "Ja predpokladám, že každý zodpovedný politik bude pristupovať k verejnoprávnej televízii ako k nezávislej televízii," reagovala Hroncová. "Vždy, keď nejaký politik povie, že chce apolitickú RTVS, tak to znamená, že chce takú RTVS, kde nemajú vplyv ostatní politici, iba on," zhodnotil Soltész.

Čo sa týka financií, namiesto koncesionárskych poplatkov dostane telerozhlas podľa novej legislatívy 17 stotín percenta z hrubého domáceho produktu. Viaceré strany sú spokojné, Progresívne Slovensko chce zákon prekopať, Saska ho naopak zabetónovať v ústave. No a je tu ešte jedna zaručene veľká povolebná otázka. Úradnícky kabinet naštartoval rekonštrukciu historickej budovy Slovenského národného divadla, ale má to jeden háčik. "Náš realisticko-optimistický odhad je, že do roku 2030 by mohla byť historická budova znova otvorená," uviedol generálny riaditeľ SND Matej Drlička.

Teda, ak nebudú spolupracovať ďalšie garnitúry, práce môžu trvať dekády. Hroncová doplnila, že vedúca vláda bude mať šancu pokračovať v tomto návrhu a kontinuálne ukázať, že vie byť veľkorysá. V zásuvke je toho veľa. 10-percentná DPH pre kultúru, obnova pamiatok, zákon o sponzoringu. Jasné je iba to, že ten, kto si tu v októbri sadne, sa nudiť nebude.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy