Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Najhorší projekt roka: Obci hrozí nútená správa a kompetentní mlčia
Zdielať na

Najhorší projekt roka: Obci hrozí nútená správa a kompetentní mlčia

MALATINÁ / Malebnej obci Malatiná hrozí nútená správa. Dôvodom sú financie, ktoré obec získala a teraz uviazli v nedokončenom bytovom dome. Ten je označovaný aj ako najhorší projekt roka. Stavebná firma totiž nedodržala stavebné plány a pre mnohé vážne nedostatky stavebný dozor pozastavil ďalšie práce.

​Už na prvý pohľad vidieť, že každé poschodie na bytovke má inú výšku. "Na to netreba ťažkú matematiku, každé poschodie má iný počet tehál," povedala starostka Malatinej Tatiana Červeňová. Na výberové konanie bola prihlásená jedna jediná firma. Bol to tender za milión eur, a to aj vyhrala.

Na túto bytovku sa už tešili mesiace ľudia, ktorí v nej chceli bývať. Bytovka sa začala stavať ešte za bývalého starostu. Ten ale niekoľko dní na telefonát či SMS správy nereagoval. Bytovka podľa Štátneho stavebného dohľadu má plno chýb. Malatinčania ostali prekvapení, keď na zemi našli jeden z balkónov. "Spadlo to, ušetrili tam, nestavalo sa tak, ako sa malo. Donútili ma, aby som ho postavil. Ja som ho postavil, ale som povedal, že to spadne," tvrdí vedúci partie robotníkov Ondrej Kroščťan.

Bývalý projektový manažér je nedostupný

Na stavbe podľa vedúceho partie pracovali traja robotníci. Štáb TV JOJ sa pokúsil kontaktovať bývalého projektového manažéra firmy, ale nedvíhal telefón ani nereagoval na SMS. Po kontrole museli urobiť aj nový balkón, prirobili aj dva stĺpy. Finančná kontrola prišla ešte za bývalého starostu a stavba sa pozastavila. 

Ako každá obec aj Malatiná bojuje o každé euro v obecnej kase, takže požiadavka o vrátenie financií Finančnou kontrolou ich zaskočila. "Máme 13 328 eur vrátiť ako neopravené čerpanie finančných zdrojov zo štátneho rozpočtu. Ako obec sme povinní na základe štátneho stavebného dohľadu vykonať statický posudok a reálny skríning stavby, čo nie je malý peniaz. A ja sa stále pýtam, odkiaľ vezmeme tieto peniaze?" reaguje starostka.

Problém sa zrejme bude ťahať mesiace. "Aktuálne nám hrozí nútená správa, pretože musíme vyriešiť situáciu záložného práva vo veci bytového domu," dodala starostka. Obec dala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktoré skončilo na generálnej prokuratúre.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy