Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ministerstvo rozšírilo hranicu bezplatného očkovania proti vírusu HPV
Zdielať na

Ministerstvo rozšírilo hranicu bezplatného očkovania proti vírusu HPV

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva rozšírilo hranicu bezplatného očkovania proti vírusu HPV. Po novom od 1. decembra budú zdravotné poisťovne preplácať dvojdávkovú vakcínu aj 13 a 14-ročným deťom, avšak dovtedy, pokým nedovŕšia 15. rok života.

Nateraz stále však platí plne hradené očkovanie u 12-ročných detí. Lekári vyzývajú rodičov, aby túto možnosť využili. Očkovanie je prevenciou pred vznikom rakoviny. V riziku nie sú len dievčatá a ženy ale aj muži, ktorí sú podľa slov lekárov prenášači vírusu.

Osvetové aktivity motivujú na očkovanie proti HPV

Pacientske organizácie vítajú rozšírenie plnej úhrady vakcíny proti ľudskému papilomavírusu (HPV) aj pre deti vo veku 14 a 15 rokov. Ďalším dôležitým krokom je podľa nich motivovať rodičov, aby deti dali zaočkovať. Realizujú preto viaceré osvetové aktivity. "Najvhodnejším časom na zaočkovanie dievčat a chlapcov je obdobie medzi ich deviatym až 15. rokom života. Skvelou správou preto je, že od 1. decembra bude toto očkovanie na Slovensku bezplatné a tým pádom aj dostupnejšie pre všetky deti vo veku 12 až 14 rokov," povedala odborníčka rezortu zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast Elena Prokopová. Ďalšou výzvou podľa nej je presvedčiť rodičov, aby možnosť bezplatného očkovania ich detí využili.

Pacientske organizácie na podporu očkovania organizujú viaceré aktivity. Organizácia Nie rakovine stojí za osvetovou kampaňou, ktorú realizuje cez médiá aj na turné po slovenských mestách a školách. "Vítame rozšírenie vekovej kohorty mládeže a naším cieľom je presadiť úhradu očkovania pre ďalšiu, pomerne malú, ale veľmi ohrozenú kohortu pacientiek s konizáciou krčka maternice. Vakcína proti HPV má zmysel nielen u 12- až 14-ročných dievčat, ale aj u chlapcov a dospelých žien po prekonaní HPV," priblížila prezidentka organizácie Jana Pifflová Španková.

Od 15. októbra sa má spustiť tiež nový osvetový projekt na stredných školách. Stojí za ním občianske združenie Áno prevencia. "Cieľom projektu je zvyšovať zdravotnú gramotnosť mladých ľudí, najmä v oblasti onkologickej prevencie," povedala riaditeľka združenia Monika Kuzmiaková. Študentov chcú osloviť aj animovanými videami, kvízom či videami s odborníkmi. Projekt sa realizuje pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

HPV je najčastejšou príčinou rakoviny krčka maternice, spôsobuje aj rakovinu pošvy, vulvy, hlavy a krku, konečníka a u mužov aj rakovinu penisu. "V krajinách, ktoré plošne zaviedli očkovanie proti HPV vírusu u dievčat a chlapcov, ktorí vírus HPV často prenášajú, sa podarilo dosiahnuť výrazné zníženie výskytu niekoľkých typov rakoviny súvisiacich s HPV," dodal generálny riaditeľ sekcie farmácie a liekovej politiky rezortu zdravotníctva Peter Polák. Na Slovensku sa od mája minulého roka zaviedlo bezplatné očkovanie proti HPV deťom v 13. roku života.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy