Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
575. deň na Ukrajine: Ukrajine sa podarilo prelomiť ruskú blokádu. Istanbulu doručili obilie
Zdielať na

575. deň na Ukrajine: Ukrajine sa podarilo prelomiť ruskú blokádu. Istanbulu doručili obilie

Zdroj: TASR

KYJEV / Rusko zasypalo raketami Ukrajinu pri jednom z najrozsiahlejších útokov za posledné týždne. Explózie hlásilo viacero miest. V Chersone na juhu zomreli pri zásahu obytného domu dvaja ľudia. Rakety cielili aj na Ľvovskú oblasť na západe a metropolu Kyjev, kde sa zranilo sedem ľudí.

Ukrajina prelomila ruskú námornú blokádu; prvá loď s obilím je už v Istanbule

Nákladná loď Resilient Africa preplávala vo štvrtok cez Bosporský prieliv a stala sa prvým plavidlom s obilím z Ukrajiny, ktoré sa dostalo do Čierneho mora cez dočasný koridor. S odvolaním sa na zdroje monitorujúce námornú dopravu v danej oblasti o tom informovala agentúra AFP. Ukrajinskí predstavitelia uviedli, že loď Resilient Africa, ktorá sa plaví pod vlajkou Palau a má medzinárodnú posádku, vyrazila z ukrajinského prístavu Čornomorsk v utorok s nákladom 3000 ton pšenice. Britská stanica BBC podotkla, že šlo o "malú testovaciu dávku". Ako ďalšia by mala vyraziť loď Aroyat s takmer 20 000 tonami nákladu.
Ukrajina je po Rusku druhým najväčším vývozcom obilia v regióne, pričom už druhý rok po sebe zbiera rekordnú úrodu pšenice. Nový námorný koridor pre tento hlavný exportný artikel Ukrajiny nie je porovnateľný s predchádzajúcim, a to ani z hľadiska objemu, ani bezpečnosti, upozornila BBC.

Pre Ukrajinu, ktorá čelí invázii ruských síl, je však každá loď s kukuricou alebo pšenicou, ktorá odchádza do Čierneho mora, životne dôležitá. Potrebuje totiž predať svoju úrodu a exportných trás je každým dňom menej z dôvodu ruskej agresie a nespokojnosti v niektorých štátoch EÚ s dovozom lacného ukrajinského obilia. Po svojom odstúpení od dohody o vývoze obilia Rusko vyhlásilo všetky lode smerujúce do ukrajinských prístavov za vojenské ciele, čo spolu s nebezpečenstvom nastražených mín de facto uzavrelo čiernomorskú námornú trasu pre väčšinu dopravcov. Začiatkom septembra sa ešte turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pokúsil presvedčiť ruského prezidenta Vladimira Putina, aby obnovil bezpečný koridor z Odesy do Istanbulu, ale Putin tento návrh odmietol.

V dôsledku toho sa Ukrajina dohodla s Tureckom na alternatívnej trase a koncom augusta cez tento humanitárny koridor preplávalo päť lodí, ktoré v ukrajinských prístavoch uviazli od februára minulého roka, keď sa začala ruská invázia. Odborníci varujú, že pokusy Kremľa o zlikvidovanie ukrajinského exportu obilia, s tým spojená snaha pripraviť ju o príjmy a zbaviť sa aj svojho hlavného konkurenta na trhu s obilím by mohli vyústiť do eskalácie v čiernomorskom regióne a prerušenia dodávok ruského obilia, čo bude mať za následok skokový nárast svetových cien potravín. Podľa ruskej analytickej spoločnosti Sovecon je pre Kyjev politicky dôležité dokázať, že je schopný z terminálov v Odese vyvážať obilie po mori aj bez dohody a bez účasti Ruska. "Moskva sa určite pokúsi prerušiť dodávky cez tento koridor, aby ukázala svoju silu v Čiernom mori," domnievajú sa analytici podľa BBC.

Rusko tvrdí, že zničilo 22 ukrajinských dronov, z toho 19 nad Krymom a okolím

Rusko tvrdí, že v noci na štvrtok zničilo celkovo 22 ukrajinských dronov, z toho 19 nad anektovaným polostrovom Krym i okolitým Čiernym morom a zvyšné tri v iných častiach Ruska. Na platforme Telegram to oznámilo ruské ministerstvo obrany s tým, že "zmarilo" ukrajinský pokus o útoky dronmi. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. "Systémy protivzdušnej obrany zničili 19 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad Čiernym morom a územím Krymskej republiky a po jednom nad územím Kurskej, Belgorodskej a Oriolskej oblasti," uviedol ruský rezort obrany.

Na Krymský polostrov útočia ukrajinské sily od vypuknutia ruskej invázie, v ostatnom čase sa však ich útoky zintenzívnili. Kyjev totiž sľubuje, že znova získa Krym, ktorý Moskva anektovala v roku 2014. Moskva tvrdila, že vysoký počet, a síce 42 ukrajinských dronov, zničila nad Krymom aj 25. augusta. AFP pripomína, že od vtedy, ako Ukrajina začiatkom júna spustila svoju protiofenzívu, zažíva Rusko vlny dronových útokov, pri ktorých dochádza občas k škodám na budovách, a to dokonca aj v Moskve. Ruskí predstavitelia význam týchto útokov bagatelizujú.

Rusko v noci útočilo najmenej na šesť miest

Najmenej dvaja ľudia prišli o život a ďalších 21 utrpelo zranenia pri ruských útokoch, ktoré v noci na štvrtok zasiahli najmenej šesť ukrajinských miest. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP odvolávajúcej sa na vyjadrenia ukrajinských predstaviteľov. Dve obete na životoch a najmenej piatich zranených hlásili z juhoukrajinského mesta Cherson blízko frontovej línie, kde nálet zasiahol obytnú budovu, informoval tamojší gubernátor Olexandr Prokudin. V Kyjev bolo zranených sedem ľudí vrátane deväťročného dievčaťa, uviedol primátor Vitalij Kličko. Poškodených bolo podľa jeho slov niekoľko obytných budov a podnikov.

Najmenej šesť náletov zasiahlo štvrť Slobidskyj vo východoukrajinskom Charkove, ktoré poškodili civilnú infraštruktúru, uviedol gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. Dvoch zranených previezli do nemocnice. Z mesta Čerkasy v strednej časti Ukrajiny hlásili najmenej sedem zranených, informoval ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. V Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny bola zasiahnutá priemyselná zóna. Poškodených bolo viacero budov a na mieste vypukol požiar. Bezprostredne však nebolo známe, či došlo k obetiam, dodal Klymenko. Nálety zasiahli aj mesto Rivne na severozápade Ukrajiny, informoval tamojší gubernátor Vitalij Kovaľ. Prípadne obete či rozsah škôd však nebol bezprostredne známy.

Ukrajinu čakajú náročné mesiace

Prezidentská kancelária v Kyjeve vo štvrtok upozornila, že Ukrajinu čakajú náročné mesiace. Reagovala na rozsiahly ruský raketový útok v noci na štvrtok, ktorý si vyžiadal najmenej dve obete a poškodil energetickú infraštruktúru. TASR prevzala správu z agentúry AFP a britskej spravodajskej stanice The Guardian. "Rusko v noci spustilo masívny útok na Ukrajinu," uviedol zástupca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie Olexij Kuleba. "Pred nami sú náročné mesiace: Rusko bude útočiť na energetické a kriticky dôležité zariadenia," dodal s obavami o bezpečnosť energetickej infraštruktúry pred druhou zimou od začiatku ruskej invázie.

Ruské útoky v noci na štvrtok cielili na viacero ukrajinských miest, vyžiadali si najmenej dve obete. Útokom čelil Kyjev, juhoukrajinské mesto Cherson, Charkov na severovýchode, Čerkasy v strednej časti Ukrajiny a Rivne na severozápade krajiny. Zasiahnutá bola aj Ľvovská oblasť na západe Ukrajiny. Ukrajinská armáda uviedla, že protivzdušná obrana v noci zneškodnila 36 zo 43 ruských rakiet. Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenergo informovala, že ruský raketový útok poškodil energetickú infraštruktúru v strednej a západnej časti krajiny. V príspevku na platforme Telegram dodala, že k výpadkom elektriny došlo v Kyjevskej, Žytomyrskej, Dnepropetrovskej, Rivnenskej a Charkovskej oblasti.

Ukrajina tvrdí, že zasiahla leteckú základňu Ruska na Kryme

Ukrajina vo štvrtok vyhlásila, že zasiahla leteckú základňu Ruska na okupovanom Kryme. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Oddelenie komunikácie ukrajinskej armády na sociálnej sieti uviedlo, že vo štvrtok v noci "ukrajinské obranné sily spustili kombinovaný útok na leteckú základňu okupantov v blízkosti mesta Saky na dočasne obsadenom Kryme". Podľa nemenovaného zdroja z Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU), ktorej vojenské zložky sa zúčastnili na útoku, použili pri tom bezpilotné lietadlá, aby preťažili ruskú protivzdušnú obranu, a následne vypustili riadené strely Neptun.

Podľa zdroja z SBU sa na leteckej základni v čase útoku nachádzalo najmenej 12 vojenských lietadiel a protiraketový systém Pancir. Na tejto základni taktiež ruskí vojaci nacvičovali ovládanie dronov, ktorými útočia na Ukrajinu. "Útoky vážne poškodili zariadenia okupantov," uviedol zdroj a dodal, že "okupanti sa na Kryme nesmú cítiť v bezpečí". Rusko nelegálne anektovalo Krym v roku 2014. Kyjev prisľúbil, že ho opäť získa pod svoju kontrolu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy