Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ukrajinu nebránia iba muži. Matka 3 detí bojuje každý deň v prvých líniách
Zdielať na

Ukrajinu nebránia iba muži. Matka 3 detí bojuje každý deň v prvých líniách

KYJEV / Najzúrivejšie boje sa v týchto dňoch odohrávajú na juhu Ukrajiny. Medzi tými, ktorí bránia svoju vlasť, nie sú iba muži. Teraz vám predstavíme matku troch detí, ktorá bojuje v prvých líniách.

Prezývku má nezlomná, každý deň berie zbraň a vydáva sa chrániť svoju zem pred ruskou okupáciou. Žena má doma dve dcéry a iba 5-ročného syna. K armáde sa nepridala po začiatku vojny. Profesionálnou vojačkou je už dlhšie. Až ruská agresia ale naplno otestovala jej nezlomnosť. "Už som toho videla toľko, že ma nič len tak neprekvapí. Každodenné riziko tohto povolania si však uvedomujem," uviedla. Svoje deti nevidela od apríla. "Je to ťažké. Samozrejme, že si chýbame, potrebujú ma ako rodiča. Chápu však, že túto prácu musí pre túto krajinu niekto robiť," ozrejmila.

A táto práca, ako každodenný boj o prežitie nazýva, dáva zabrať aj ostrieľaným vojakom. Najmä na juhu krajiny. Denne sa dostávajú pod paľbu, musia pozbierať telá mŕtvych a ranených kolegov a doslova po centimetroch sa posúvať vpred. "Najhorší moment bola jazda za odmínovacím vozidlom, ktoré nám kliesnilo cestu. Boli sme pod nepretržitým ostreľovaním, strely dopadali pár metrov od nás," opísal jeden z vojakov.

Ukrajinskí vojaci, podobne ako ich prezident, prosia západ o pokračovanie vo vojenskej pomoci. Bez nej nemajú šancu. Aj keď mnohí z nich sa konca vojny nedožijú, veria, že Ukrajina aj vďaka pomoci západu zvíťazí. "Robím to pre moje deti. Chcem, aby žili v prosperujúcej krajine. My sa síce snažíme získať späť územie, oni však budú musieť opäť krajinu vybudovať, a to bude oveľa ťažšie," uzavrela nezlomná matka.

Najčítanejšie