Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Smer-SD vyzýva na zadržanie Pavla Ďurku. Tvrdí, že Ódor a Čaputová kryjú zločiny
Zdielať na

Smer-SD vyzýva na zadržanie Pavla Ďurku. Tvrdí, že Ódor a Čaputová kryjú zločiny

BRATISLAVA / Šéf Smeru-SD Robert Fico vyzýva na zadržanie a vzatie do väzby Pavla Ďurku z Úradu inšpekčnej služby (ÚIS). Ďurka mal totiž podľa Smeru-SD inštruovať kajúcnika Petra P., ako má vypovedať na NAKA. Smer-SD sa odvoláva na nahrávku rozhovoru medzi Ďurkom a Petrom P. zo septembra 2023.

"On mu dáva presné pokyny, že čo má hovoriť. Pán generálny prokurátor, nehnevajte sa na mňa, ja viem, že to nemáte rád, hovorím to teraz verejne, ale tu máte dôkaz na dôkaz, že tento človek musí ísť okamžite do väzby," uviedol Fico na piatkovej tlačovej konferencii v súvislosti s nahrávkou.

Smer-SD ukázal aj uznesenie, ktoré malo viesť k zadržaniu dnes už bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča a ďalších. Pod uznesením je podpísaný Ďurka, čo podľa Fica dokazuje, že tvrdenie, že Ďurka s tým už nič nemá, je klamstvo.

Smer-SD poukázal aj na politické prepojenie ÚIS cez kandidátku Demokratov Natáliu Svítkovú. "Svítok je manžel kandidátky za Demokratov," uviedol Fico. Smer-SD informoval, že práve Juraj Svítok mal sexuálne obťažovať vyšetrovateľku ÚIS Dianu Santusovú ako jej nadriadený, ktorá sa na to mala oficiálne sťažovať. Za dianie v polícií obviňuje Smer-SD nielen vedenie policajných zložiek, ale aj premiéra Ľudovíta Ódora a prezidentku Zuzanu Čaputovú. "Ódor a Čaputová kryjú zločiny," dodal Fico. Policajné zložky sú podľa Smeru-SD zneužívané na likvidáciu opozície. 

Po preradení Santusovej na východ sa podľa Roberta Fica jej nadriadeným stal Imlej, ktorý napísal otvorený list predsedovi vlády a ministrovi vnútra Ódorovi. Imlej podľa listu dostával priame pokyny od najvyšších troch funkcionárov inšpekcie, a to od Juhása, Ďurku a Svitoka. 

Reakcie:

Strana Demokrati v reakcii pre TASR uviedla, že šéf Smeru-SD klame, zavádza, útočí na rodinu ich kandidátky a nenechajú sa ním zastrašiť. "Ide o ďalšie z nehoráznych klamstiev a výmyslov zo strany Roberta Fica, pre ktoré prezidentka podala počas týždňa žalobu na ochranu osobnosti," uviedol pre TASR prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Pre TV JOJ sa k Imlejovi vyjadril aj Úrad inšpekčnej služby. V stanovisku sa uvádza, že Imlej bol na Krajské riaditeľstvo PZ predvedený. Dôvodom bolo, "že si dlhodobo a na viacerých úsekoch riadiacej a kontrolnej pôsobnosti svedomito neplnil povinnosti ustanovené zákonmi, ďalšími všeobecne záväznými právnymi predpismi, služobnou prísahou, rozkazmi, nariadeniami, príkazmi a pokynmi nadriadených. Samotné neplnenie povinností bolo konštatované opakovane."

Úrad inšpekčnej služby komentoval aj vyjadrenia k Santusovej. "Na ÚIS momentálne prebieha konanie o služobnom hodnotení menovanej policajtky, nakoľko táto nesplnila povinnosť absolvovať detektor lži pri odovodnenom podozrení z protiprávneho konania. Túto povinnosť nesplnila spomedzi 8 policajtov vyslaných na základe pokynu nadriadeného iba ona, žiadny iný policajt zaradený na ÚIS v tíme Oblúk nemal problém toto vyšetrenie absolvovať," uvádza sa v stanovisku. Vzhľadom na to rozhodol príslušný nadriadený, že nespĺňa podmienky na zotrvanie v určenom útvare. Konanie ešte nie je právoplatné. V stanovisku sa uvádza, že oznámené skutočnosti, ktoré sa mali udiať v lete 2022, oznámila až po tom, ako jej bolo doručené pre ňu negatívne rozhodnutie nadriadeného, ktorého priamo obvinila. Samotný funkcionár ÚIS toto obvinenie rázne odmietol.

"Predmetné oznámenie je evidované na Úrade inšpekčnej služby a bolo postúpené v zmysle obsahu viacerým organizačným zložkám ÚIS, ktoré predmetné skutočnosti preverujú," dodáva sa v stanovisku.

Reakcia Petra Petrova: 

Na situáciu reagovala aj strana Demokrati na tlačových konferenciách:

Súvisiace články