Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Zdravotné problémy u detí narastajú: Najviac trpia staršie dievčatá
Zdielať na

Zdravotné problémy u detí narastajú: Najviac trpia staršie dievčatá

BRATISLAVA / Viac než dve tretiny starších dievčat a dve pätiny starších chlapcov prežívali vlani dve alebo viacero zdravotných ťažkostí minimálne raz do týždňa. Výskyt psychických ťažkostí u starších dievčat stúpol za posledné štyri roky približne o dvadsať percent a fyzické ťažkosti narástli približne o desať percent.

Zo štúdie Health Behaviour in School Aged Children (HBSC) Slovensko 2021/2022 vyplýva, že u starších dievčat stále narastajú psychické či fyzické ťažkosti. Problém sa však týka aj ostatných školákov vo veku od 11 do 15 rokov. Tieto zistenia týkajúce sa zdravia prezentuje Národná správa. "Pandémia ochorenia COVID-19 a s ňou súvisiace opatrenia ako zatvorenie škôl, online vyučovanie, zrušenie športových a voľnočasových aktivít, obmedzenie sociálnych kontaktov, ako aj samotné ochorenie COVID-19 mali negatívny dosah na fyzické aj duševné zdravie školákov," uviedla hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR v odbore všeobecná starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová.

"Stúpajúca spotreba liekov je v súčasnosti všeobecný trend a ako problematické sa ukazuje najmä užívanie liekov bez medicínskej indikácie alebo konzultácie (samoliečba)," povedala Monika Laššánová z Ústavu farmakológie a klinickej farmakológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Preto je podľa jej slov potrebné zlepšovať liekovú gramotnosť rodičov aj detí, kriticky pristupovať k užívaniu liekov a využívať nefarmakologické spôsoby manažmentu zdravotných ťažkostí. Lieky na bolesť hlavy, brucha, zubov alebo chrbta užilo minimálne raz do mesiaca tri štvrtiny starších dievčat a dve pätiny starších chlapcov. 

"Nedostatočná dĺžka a kvalita spánku má negatívny dosah na výsledky v škole, pozornosť, náladu, bezpečnosť detí a zvyšuje riziko obezity, úrazov a problémov v oblasti emócií a správania. Je preto dôležité, aby rodičia aj v období dospievania dozreli na spánkový režim detí a zaujímali sa o ich trápenia a problémy so spánkom," zhrnula Michaela Kostičová z Ústavu sociálneho lekárstva a lekárskej etiky LF UK v Bratislave. Nedostatočná dĺžka a kvalita spánku je tiež problémom detí. Najmä u starších dievčat. Školákov, ktorí počas školských dní spia osem a viac hodín je stále menej, najmä v skupine starších dievčat. Žiaci pripisujú svoje spánkové problémy konfliktom, zlým snom, používaniu mobilu pred spaním alebo aj školským povinnostiam. 

Zdielať na

Súvisiace články