Oblačno
21°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Migranti podozriví z terorizmu sú stále na Slovensku. Vyhostiť ich nemôžeme
Zdielať na

Migranti podozriví z terorizmu sú stále na Slovensku. Vyhostiť ich nemôžeme

BRATISLAVA / Dvaja migranti zadržaní pre podozrenie z terorizmu sú stále na Slovensku. Vyhostiť ich ale z dôvodu mimoriadnej situácie nemôžeme. Podľa odborníka sú teraz na ťahu tajné služby.

Dvoch ľudí podozrivých z terorizmu sa slovenským policajtom podarilo odhaliť cez takzvaný systém Migra. Po tom, čo im zobrali odtlačky prstov, odfotili ich a následne preverili v databázach Interpolu a Schengenu, zistili, že niečo nie je v poriadku. "Keďže kontrolujeme každú osobu, tak tá osoba zasvietila," uviedol na tlačovej konferencii policajný prezident Štefan Hamran. "Medzi migrantmi, v tej obrovskej vlne migrácie, sú aj členovia rôznych extrémistických organizácií alebo teroristických skupín, ktoré využívajú túto migračnú vlnu," vysvetlil odborník na terorizmus Jozef Klavec. Muži zákona okamžite začali konať a spojili sa s Interpolom či FBI. "V tejto veci sme komunikovali aj s cieľovou krajinou, Irakom. Čaká sa na zahraničnú pomoc. Dokonca ďalšie členské štáty boli oslovené. Paradoxne jedna z tých osôb bola z Nemecka administratívne vyhostená, má záznam ako osoba podozrivá zo spáchania terorizmu," vysvetlil Hamran.

​Jeden z podozrivých pochádza z Iraku, k štátnej príslušnosti druhého z nich sa polícia, zatiaľ, nevyjadruje. Obidvaja sú už zadržaní, no stále na Slovensku"Pokiaľ by sa preukázalo, že sú len podozriví, tak mohol by to byť dôvod na vyhostenie. No keďže máme mimoriadnu situáciu, tak sa to nestane," poznamenal právnik Milan Ficek. V tom, čo sa so zadržanými ďalej stane, podľa odborníka zohráva dôležitú úlohu aj to, akými informáciami už policajné zložky ale aj tajné služby disponujú. "Otázkou je, že nakoľko sú známi a čo robili doteraz, kým zasvietili v tom hľadáčiku. Rozhoduje to, do akých akcií boli zapojení," dodal Klavec.

Riziko v tomto prípade podľa neho v našej krajine nehrozí. "Na mieste nie sú žiadne veľké obavy. Ide o to, aby sa táto záležitosť vybavila v rámci spolupráce protiteroristických oddelení tajných služieb," uviedol Klavec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy