Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Migranti putujú pozdĺž celej slovensko-maďarskej hranice. Čo sa s nimi deje u nás?
Zdielať na

Migranti putujú pozdĺž celej slovensko-maďarskej hranice. Čo sa s nimi deje u nás?

SLOVENSKO/MAĎARSKO / Situácia s extrémnym nárastom nelegálnych migrantov na Slovensku začína byť pre personálne oklieštenú Cudzineckú políciu neudržateľná. Starosti im robí aj administratívna povinnosť vyplňovať pre každého nelegálneho migranta potvrdenie o zotrvaní. O azyl pritom nepožiadal ani jeden z 27-tisíc nelegálnych migrantov, ktorí prekročili maďarsko-slovenskú hranicu tento rok.

​Počet nelegálnych migrantov, ktorí prekročili našu južnú hranicu sa zvýšil desaťnásobne. "Prevádzači ich dovezú až k našim hraniciam, tam ich vysadia. Keďže u nás všetkých prevádzačov riešime väzobným spôsobom, nemajú záujem byť chytení," vysvetlil Róbert Gucký, riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície. To dokazuje aj mapka, červenou farbou sú zaznačení tí, ktorí prekročili hranicu po svojich. Ide až o 20-tisíc zachytených migrantov. A vidno tiež, že migranti putujú pozdĺž celej slovensko-maďarskej hranice. Po zadržaní a spísaní záznamu políciou si migranta preberie cudzinecká polícia v spracovateľskom centre. "Položí mu pár kontrolných otázok. Keď hovorí, že je zo Sýrie, tak hlavné mesto Sýrie a ďalšie kontrolné otázky. Aby sme sa snažili zistiť, či je naozaj zo Sýrie," dodal Gucký.

Následne mu zoberú odtlačky prstov a skontrolujú ho cez databázy Europolu a Interpolu. Na záver dostane potvrdenie o zotrvaní na území republiky. "Toto potvrdenie oprávňuje cudzinca zdržiavať sa len na území SR, neoprávňuje hoa pohybovať sa v rámci celého územia EÚ," uviedol Gucký. Táto tortúra, ak ide všetko hladko a je po ruke tlmočník, trvá zhruba pol hodinu. Vzhľadom na počet prichádzajúcich nelegálnych migrantov tak vidíme zábery, ako vo Veľkom Krtíši.

"Snažíme sa presúvať policajtov aj z iných krajských riaditeľstiev. Ozaj nie je v záujme Slovenska, aby sme vydávali a vystavovali každému nelegálnemu migrantovi potvrdenie o zotrvaní," dodal Gucký. Zmena zákona, aby to polícia robiť nemusela, je už vec politikov, rovnako ako dodržiavanie základných pravidiel. Keďže ich nemôžu vyhostiť, čaká sa, kedy sami opustia krajinu ďalej na západ. Gucký pripomína, že či vydáme papier alebo nie, migrant má byť vrátený do krajiny, z ktorej prišiel. "Maďarská strana od roku 2015 neoficiálne oznámila, že nebude preberať od nás nelegálnych migrantov, pretože je to rozhodnutie ich vlády," vysvetlil Gucký.

K téme sa stretli aj prezidentka Zuzana Čaputová, premiér a minister zahraničia. "Premiér ma informoval o pripravovaných krokoch, zameraných na zvýšenie bezpečia našich občanov a na zníženie počtu nelegálnych migrantov prechádzajúcich cez naše územie. Opatreniam, o ktorých bude premiér informovať v stredu po rokovaní vlády, som vyjadrila podporu," uviedla prezidentka. Nelegálna migrácia je politicky citlivá téma a predvolebné obdobie nepraje praktickým riešeniam. Niektorí politici aj šéf cudzineckej polície ale hovoria, že tému treba riešiť na pôde Európskej komisie a na vonkajších hraniciach schengenského priestoru. "Je našou psou povinnosťou posilňovať vonkajšie hranice," vyjadrila sa Lucia Ďuriš Nicholsonová, poslankyňa Európskeho parlamentu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy