Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Situácia s migrantmi je vážna: Štáb TV JOJ sa preto bol pozrieť priamo vo Veľkom Krtíši
Zdielať na

Situácia s migrantmi je vážna: Štáb TV JOJ sa preto bol pozrieť priamo vo Veľkom Krtíši

VEĽKÝ KRTÍŠ / Náš štáb sa bol pozrieť v prihraničných obciach veľkokrtíšskeho okresu. V posledných dňoch tam evidujú zvýšený príliv nelegálnych cudzincov. Vo Veľkom Krtíši dokonca zriadili záchytné miesto, kde ich zhromažďujú a odtiaľ odvážajú na oddelenia cudzineckej polície na registráciu. Aktuálne by tam malo byť okolo 700 až 800 migrantov.

​Od polnoci eviduje polícia ďalších 121 migrantov, ktorí nelegálne prekročili hranice v okrese Veľký Krtíš. Napríklad v obci Vrbovka je ich 22. Cudzincov zachytili aj v ďalších 4 obciach.

Zašli sme do prihraničných obcí a zisťovali, ako ich prítomnosť vnímajú miestni obyvatelia. Povráva sa, že niektorí cudzinci vojdú aj na cudzie pozemky a kradnú odtiaľ úrodu. Napríklad v noci vošli do predzáhradky jednej dôchodkyni. Zvalili plot na jednom mieste, keď ho preskakovali a z hrozna si zobrali. 

Staršia žena ale nepôsobila nahnevane ani vydesene. Strach z migrantov nemali ani ženy z ďalších obcí. Vo Veľkej Čalomiji, kde sa cudzinci objavili nielen v pondelok 4. septembra, ale aj viackrát v minulosti, už ale strach majú. Dokonca po dedine aj dobrovoľne hliadkujú. Cez víkend totiž asi 10 Sýrčanov vošlo na cudzí pozemok a tam sa pred dažďom skryli pod strieškou rodinného domu. Polícia v banskobystrickom kraji ale zatiaľ neeviduje žiadny podaný podnet v súvislosti s migrantmi.

"Vyzývame občanov, aby v prípade podozrenia z narušenia verejného poriadku alebo páchania trestnej činnosti kontaktovali políciu na čísle 158," uviedla Mária Faltániová, hovorkyňa KR PZ v Banskej Bystrici.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy