Polojasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
558. deň na Ukrajine: V Kyjeve sa školám a univerzitám vyhrážajú bombou
Zdielať na

558. deň na Ukrajine: V Kyjeve sa školám a univerzitám vyhrážajú bombou

KYJEV / ​Rusko v noci útočilo na ukrajinský prístav Izmajil. Rusko tvrdí, že zničilo ukrajinské člny s vojakmi smerujúce k pobrežiu Krymu. Školám a univerzitám v Kyjeve sa vyhrážajú bombou. Ukrajina tvrdí, že v Rumunsku vybuchli ruské drony; Bukurešť to poprela. Na Červenom námestí zadržali ženu, ktorá sa zahalila do ukrajinskej vlajky.

​Rusko v noci útočilo na ukrajinský prístav Izmajil

Rusko podniklo v noci na pondelok vzdušný útok na jeden z ukrajinských prístavov, cez ktorý sa vyváža obilie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. K útoku prišlo len niekoľko hodín pred stretnutím ruského prezidenta Vladimira Putina s tureckým lídrom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorý chce oživiť dohodu o vývoze ukrajinského obilia cez čiernomorské prístavy.

Ukrajinské vzdušné sily vyzvali v noci na pondelok obyvateľov prístavného mesta Izmajil v ukrajinskej Odeskej oblasti, aby si našli úkryt. V Izmajle sa pritom nachádza jeden z dvoch hlavných prístavov na rieke Dunaj vyvážajúcich obilie. Miestne médiá tiež hlásili, že v oblasti bolo počuť výbuchy.
Vzdušné sily neskôr na sociálnej sieti Telegram uviedli, že na Odeskú oblasť mierilo niekoľko dronov, pričom presný počet zostrelených vzdušných cieľov a prípadných obetí zverejnia neskôr. Putin a Erdogan sa majú stretnúť v pondelok v ruskom čiernomorskom letovisku Soči. Ankara pritom toto stretnutie označila za kľúčové pre čiernomorskú obilnú dohodu, o ktorej obnovenie sa Turecko usiluje spolu s Organizáciou Spojených národov.

Rusko od tejto dohody odstúpilo v júli s tým, že samo čelí prekážkam pri vývoze svojho obilia a hnojív. Okrem toho sa tiež odvolalo na to, že do krajín v núdzi neputuje dostatok vyvážaného ukrajinského obilia. Po odstúpení od dohody začalo Rusko podnikať často útoky na ukrajinské prístavy na rieke Dunaj, ktorá sa stala hlavnou cestou pre vývoz ukrajinského obilia. Pondelkový útok, ktorého rozsah nebol bezprostredne známy, sa pritom uskutočnil po tom, čo Rusko v nedeľu zaútočilo aj na ďalší veľký ukrajinský prístav na Dunaji – na prístav Reni. Pri tomto nedeľňajšom útoku bola poškodená infraštruktúra prístavu a zranenia utrpeli najmenej dvaja ľudia.

Rusko tvrdí, že zničilo ukrajinské člny s vojakmi smerujúce k pobrežiu Krymu

Ruská armáda zničila v noci na pondelok v Čiernom mori štyri ukrajinské vojenské člny nesúce ukrajinských vojakov, ktoré smerovali k polostrovu Krym. Oznámilo to na sociálnej sieti Telegram ruské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "V noci na 4. septembra zničilo lietadlo námorného letectva Čiernomorskej flotily na severozápade Čierneho mora štyri vojenské rýchločlny americkej výroby typu Willard Sea Force ozbrojených síl Ukrajiny s vyloďovacími skupinami, ktoré mierili smerom k mysu Tarchankut na pobreží Krymu," uvádza ruský rezort obrany.

Pri podobnom útoku zničilo Rusko podľa svojich tvrdení štyri ukrajinské vojenské člny s až 50 vojakmi v Čiernom mori aj 30. augusta. Rusko okrem toho v pondelok uviedlo, že jeho armáda zničila nad Čiernym morom a Kurskou oblasťou na západe Ruska drony. "Ukrajinské bezpilotné lietadlá boli zničené vo vzduchu nad Čiernym morom blízko Krymského polostrova a systémami vzdušnej obrany aj nad územím Kurskej oblasti," uviedlo ruské ministerstvo obrany na sociálnej sieti Telegram.

Rezort obrany dodal, že Ukrajina vyslala na ruské územie dva drony v pondelok okolo 01.00 h miestneho času. Ukrajinské útoky, ku ktorým prichádza od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu, sa často zameriavajú na Krymský polostrov. Ten Rusko anektovalo v roku 2014 a podobné útoky sa v poslednom období vyskytujú stále častejšie, píše AFP. Reuters však upozorňuje, že Kyjev sa veľmi zriedkavo hlási k zodpovednosti za tieto útoky. Krym bol naposledy cieľom útoku v sobotu, keď Rusko uviedlo, že zničilo tri ukrajinské námorné drony, ktoré cielili na Krymský most spájajúci pevninské Rusko a anektovaný polostrov, pripomína AFP.

Školám a univerzitám v Kyjeve sa vyhrážajú bombou

Predstavitelia Kyjeva v pondelok oznámili, že polícia dostala vyhrážku bombou proti všetkým školám a univerzitám v ukrajinskom hlavnom meste. Podobná vyhrážka prišla aj minulý týždeň. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Na začiatku tohto školského roka si zvolilo štúdium priamo v škole, a nie na diaľku, 240.000 detí v Kyjeve, uviedla radnica. "Kyjevská polícia znovu prijala správu o vyhrážke bombou vo všetkých školách a na univerzitách v Kyjeve," napísala kyjevská vojenská správa na sociálnych sieťach. Podobná vyhrážka prekazila už prvý deň školského roka v piatok 1. septembra, ukázala sa však ako falošná. "Po starostlivom preverovaní sa tieto informácie nepotvrdili," dodala vojenská správa. Polícia aj teraz zabezpečuje všetky potrebné opatrenia a podľa toho rozhodne o evakuácii detí a učiteľov. Verejnosť žiada o zachovanie pokoja.

Ukrajina tvrdí, že v Rumunsku vybuchli ruské drony; Bukurešť to poprela

Ruské drony pri nočnom útoku na juhoukrajinské prístavné mesto Izmajil dopadli a vybuchli na území Rumunska, ktoré je členským štátom NATO. Vyhlásil to hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko. Bukurešť však túto informáciu vzápätí poprela s tým, že podrobnejšie vyhlásenie poskytne neskôr. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

Podľa Nikolenka ide o ďalšie potvrdenie, že ruský teror predstavuje hrozbu nielen pre Ukrajinu, ale aj pre bezpečnosť jej susedov vrátane členských krajín NATO. V príspevku na sociálnej sieti zároveň požiadal západných partnerov o urýchlenú dodávku systémov protivzdušnej obrany na Ukrajinu. Nikolenko zverejnil aj fotografiu, ktorá zobrazuje požiar po výbuchu na opačnom brehu rieky. Ukrajinská armáda zostrelila v noci na pondelok nad Odeskou oblasťou 17 ruských dronov, uviedol tamojší šéf vojenskej správy Oleh Kiper. Útok podľa neho v okolí prístavného mesta Izmajil, ktoré od Rumunska oddeľuje rieka Dunaj, poškodil obilnú infraštruktúru.

K útoku došlo len niekoľko hodín pred stretnutím ruského prezidenta Vladimira Putina s tureckým lídrom Recepom Tayyipom Erdoganom v Soči. Rokovať budú o obnovení dohody o vývoze ukrajinského obilia cez čiernomorské prístavy. Prístav na rieke Dunaj v meste Izmajil sa po odstúpení Ruska od obilnej dohody stal hlavnou trasou pre vývoz ukrajinských produktov cez Rumunsko.

Na Červenom námestí zadržali ženu, ktorá sa zahalila do ukrajinskej vlajky

Na Červenom námestí v centre Moskvy v pondelok zadržali aktivistku, ktorá sa v rámci protestu zahalila do ukrajinskej vlajky. Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá sa odvolala na status organizácie OVD-Info monitorujúcej zatýkania a zadržiavanie počas protivládnych protestov v Rusku. Zadržanou je Aľona Koževnikovová. Nateraz nie je známe, ako dlho jej protest trval, ale krátke video z udalosti sa objavilo na sociálnych sieťach. Zadržanú mladú ženu previezli na najbližšiu policajnú stanicu, kde proti nej začali konanie vo veci diskreditácie ruskej armády a za porušenie pravidiel účasti na verejnom zhromaždení.
Nedávno, 24. augusta, bol v Moskve neďaleko Kremľa zadržaný 64-ročný muž, ktorý chcel na Deň nezávislosti Ukrajiny položiť modré a žlté kvety k stéle pripomínajúcej boj mesta Kyjev počas druhej svetovej vojny.

Dňa 9. mája boli zasa v ruskej metropole zadržaní dvaja muži, ktorí boli podľa polície oblečení "nekorektne": jeden z mužov si obliekol modro-žltú bundu, druhý mal modré nohavice so žltými prvkami. Polícia aj s nimi spísala protokoly o diskreditácii ruských ozbrojených síl. Známy je aj prípad z februára tohto roku, keď súd v meste Astrachaň udelil pokutu a na päť dní vzal do väzby miestneho aktivistu Jaroslava Savina. Tento trest dostal za emoji ukrajinskej vlajky, ktoré mal od vypuknutia vojny na Ukrajine na svojom kanáli na platforme Telegram. Vlajka Ukrajiny pritom v Rusku nie je označená ako extrémistický symbol – Generálna prokuratúra Ruskej federácie totiž v decembri roku 2022 uviedla, že vystavovanie ukrajinskej vlajky alebo obrázkov v jej farbách "samo osebe nepredstavuje trestný čin".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy