Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Migračná kríza: Sú migranti iba politickým strašením alebo reálnou hrozbou?
Zdielať na

Migračná kríza: Sú migranti iba politickým strašením alebo reálnou hrozbou?

BRATISLAVA / Slovensko bude pre migračnú krízu na juhu krajiny zrejme sťahovať policajtov z iných regiónov. Vyhlásil to premiér Ľudovít Ódor, ktorý chce meniť aj legislatívu, aby cudzinecká polícia nebola zahltená vypisovaním potvrdení o zotrvaní v krajine. Strany bývalej opozície kritizujú vedenie polície, že dostatočne nechráni hranicu s Maďarskom. Policajný prezident oponuje, že na to nemajú kapacity. Prezidentka sa zas stretne s maďarskou kolegyňou.

Od začiatku leta strážia na maďarskej strane hraníc zmiešané slovensko-maďarské hliadky, v Komárne sú to tri mosty.

Situácia začína byť vážna po celej hranici s Maďarskom. Slovenská polícia migrantov združuje ako vo Veľkom Krtíši, aby sa nelegálni migranti netúlali po mestách a obciach. Starostovia poukazujú na to, že po nich ostáva neporiadok a zaznamenali už aj krádeže ovocia a zeleniny zo záhrad. K fyzickým incidentom zatiaľ nedošlo.

"Žiadna pomoc pre obce, žiadne usmernenie, nevieme, čo máme robiť, ľudia sa boja," uviedol starosta obce Lesenice Ladislav Majdan. "Hľadáme možnosti, ako preveliť z iných častí Slovenska a, samozrejme, štát má aj iné ľudské kapacity, ktoré nie je problém nasadiť," vyjadril sa premiér Ľudovít Ódor.

Podľa štatistiky sa počet nelegálnych prekročení našich hraníc vyšplhal už na takmer 25-tisíc. K situácii sa vyjadril aj policajný prezident Štefan Hamran, upozornil, že slovensko-maďarská hranica má 655 kilometrov a slovenská polícia nemá kapacity, aby ju mohli strážiť v celom úseku. Ako príklad uviedol maďarsko-srbskú hranicu, ktorá je trikrát kratšia a jej na nej až 8-tisíc príslušníkov.

"Keby sme mali bezpilotné lietadlá, ktoré majú milióny pixelov rozpoznateľnosť, tak to je za oveľa nižšie prostriedky, ako ju celú strážiť," informoval poslanec NR SR Jozef Krúpa. "Migranti nechodia cez 650 km šírku hranice. To sú koridory, kadiaľ ich pašeráci vodia, a my by sme im mali zamedziť prechod a držať ich na maďarskej strane," vyjadril sa predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini. "Vy nesmiete dopustiť, aby prekročili hranicu, to je úlohou štátu, štát ak chce chrániť ľudí, nesmie ich vpustiť," povedal Robert Kaliňák, člen strany Smer-SSD.

Hamran tvrdí, že požiadal ministerstvo obrany o vyčlenenie 500 vojakov. Rezort nám odpísal, že pre aktuálnu situáciu pre vojnu majú vojaci vyčlenené iné úlohy, ale v prípade potreby ich môže vláda vyčleniť aj na ochranu hraníc. Ako ďalší problém uviedol to, že migrantom musia vydávať potvrdenia, čo je zákon z dielne Roberta Kaliňáka a Roberta Fica.

"Toto opatrenie musí zo zákona zmiznúť, je to zvrátené, že nám to vytýkajú politici, ktorí toto do zákona dostali," komentoval situáciu policajný prezident Štefan Hamran. "Ja vám ani nevyčítam, pán Kaliňák, že ste spôsobili krízu, nemohli ste čakať, aký efekt bude mať," oznámil Tomáš Valášek zo strany Progresívne Slovensko.

"Nie je určený migrantom, porušuje sa zákon. To sa dáva ľuďom, ktorým uplynul legálny pobyt," informoval Kaliňák. "Vláda v rámci balíčka riešenia sa bude zaoberať aj zmenou tejto legislatívy, aby to nebola povinnosť, ale možnosť, aby to nelákalo migrantov, lebo ten papier im nepomôže," vyjadril sa premiér.

Boris Kollár ohlásil, že k téme zvoláva na štvrtok mimoriadne rokovanie parlamentu. Prezidentka sa zas pozastavila nad situáciou v samotnom Maďarsku. "Faktom je, že sa k nám dostávajú bez akýchkoľvek problémov. Dokonca je pre mňa prekvapujúce, že Maďarsko prepustilo prevádzačov, ktorí na tom zarábajú. Tento fakt bude predmetom našich diskusií, už onedlho sa stretnem s maďarskou prezidentkou a budem sa na to pýtať," oznámila prezidentka SR Zuzana Čaputová. 

"Nakoniec si Fico vybavil u Orbána, že poslal migrantov. Nejdem konšpirovať, ale keď už nič nepomáha, tak niečo zaberie vždy," myslí si poslanec strany SaS Alojz Hlina. "Nie je toto náhodou pomoc Viktora Orbána Robertovi Ficovi v kampani?" pýta sa Juraj Šeliga z Demokratov. "Maďari tvrdia, že to nebolo účelové, jednoducho majú plné väznice a nemajú kam umiestňovať ďalších prevádzačov," dodal Štefan Hamran.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy