Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Polícia zachytila dvoch teroristov pri preverovaní nelegálnych migrantov
Zdielať na

Polícia zachytila dvoch teroristov pri preverovaní nelegálnych migrantov

BRATISLAVA / Slovenským policajtom sa medzi nelegálnymi migrantmi podarilo chytiť dvoch teroristov. Pre mimoriadnu situáciu ich ale vyhostiť nemôžeme. To platí aj pre drvivú väčšinu utečencov na našom území. Dôvodom je krajina, odkiaľ pochádzajú.

Od začiatku tohto roka naša polícia riešila viac ako 24-tisíc prípadov nelegálnych migrantov. 97 % z nich pochádza zo Sýrie. Nelegálna migrácia podľa policajného prezidenta Štefana Hamrana enormne narástla v celej Európe. Hamran deklaroval, že situáciu monitorujú a migrantov preverujú v databázach. "Sme jediná krajina, ktorá každého nelegálneho migranta zavedie do systému," skonštatoval. Na konci procedúry je možné každého administratívne vyhostiť, okrem Sýrčanov a občanov Afganistanu. "Je tam administratívna prekážka ich vyhostenia, rozhodla tak Európska únia," povedal.

Sýria, rovnako ako Afganistan, patrí ku krajinám, v ktorých zúri vojnový konflikt. Na základe Ženevského dohovoru sú preto Sýrčania a Afganci nevyhostiteľní. Ich návrat domov by mal byť bezpečný, dôstojný a dobrovoľný. Takmer všetci nelegálni migranti na Slovensku nechcú zostať. Ich cieľové krajiny sú zväčša Rakúsko a Nemecko.

​Uzavrieť slovensko-maďarské hranice nie je podľa policajného šéfa možné. "Narazíte na schengenský kódex," podotkol. Upozornil tiež, že polícia na to okrem iného nemá prostriedky ani sily. Hamran zároveň apeluje na zmeny vo vydávaní potvrdení o zotrvaní migrantov na území SR, ktoré situáciu s migrantami komplikuje. Polícia podľa neho tiež v júni požiadala o vyčlenenie síl z armády, no zatiaľ im nebolo vyhovené.

Maďari majú situáciu s utečencami kritickú. Do ochrany hraníc so Srbskom investovali miliardy eur. Postavili dvojitý 5-metrový plot, kde je zavedená elektrina, nainštalovali pohybové a tlakové senzory či drony. Navyše majú na približne každom kilometri policajnú hliadku. Napriek tomu nelegálni migranti objavili nový spôsob, ako sa cez tieto hranice dostať. "Režú a strihajú konkrétne brány, ktoré si nevšimne maďarská polícia, a v noci obidve otvárajú, a nie desiatky ľudí idú cez to oplotenie dvojité, ale stovky," dodal Hamran.

Policajný prezident tiež oznámil, že minulý týždeň podpísala slovenská a maďarská polícia dodatok k dohode o spolupráci. Poukázal na to, že slovenská polícia sa dosiaľ nemohla podieľať na protimigrantských opatreniach na celom území Maďarska. Hamran zároveň potvrdil, že Robert Gucký končí vo funkcii riaditeľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície. Odchod podľa neho avizoval už skôr. Poprel, že by Gucký žiadal uzavretie hraníc.

Ministerstvo obrany SR tvrdí, že situáciu konzultuje a komunikuje o nej aj s rezortom vnútra a ďalšími predstaviteľmi vlády i Policajným zborom tak, aby boli opatrenia, ktoré má vláda k dispozícii, primerane využité. Pripomenulo, že Ozbrojené sily SR zodpovedajú primárne za obranu štátu a aktuálne bezpečnostné prostredie vplýva aj na rozsah a intenzitu ich nasadenia.

"V prípade nutnej potreby môže vláda SR rozhodnúť o vyčlenení ozbrojených síl na podporu činnosti Policajného zboru tak, ako tomu bolo už mnohokrát," dodala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Mária Precner.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy