Polojasno
21°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Obľúbeným slovenským kúpaliskom sa prehnala búrka. SHMÚ preveruje možný výskyt tornáda
Zdielať na

Obľúbeným slovenským kúpaliskom sa prehnala búrka. SHMÚ preveruje možný výskyt tornáda

PODHÁJSKA / V noci na utorok, 29. augusta, sa územím Slovenska prehnali búrky. Prudký lejak a nárazový vietor spôsobili škody na mnohých miestach. Termálne kúpalisko v Podhájskej nočná smršť zdevastovala natoľko, že až do odvolania ostáva zatvorené. Slovenský hydrometeorologický ústav preveruje možný výskyt tornáda v priestoroch kúpaliska.

Výsledok preverovania by mohol byť známy v najbližších dňoch až týždňoch. "Musia sa vyhodnotiť všetky dostupné materiály, merania či prieskum na mieste," priblížili zo SHMÚ. V súčasnosti preto nie je možné potvrdiť, ale ani vyvrátiť možný výskyt tornáda na kúpalisku.

Portál iMeteo.sk tvrdí, že známe termálne kúpalisko zasiahlo počas noci s najväčšou pravdepodobnosťou tornádo. "Naznačuje to detailnejší prieskum škôd z danej oblasti a fakt, že stanice v okolí nezaznamenali extrémnejší vietor, čo je typické pre plošnejší jav − downburst," informuje portál.

Dodáva, že vzhľadom na pokročilú nočnú dobu aktuálne neexistuje video toho, čo sa dialo včera v noci v oblasti Podhájskej, no analýza radaru, škôd a meteostaníc z okolia naznačuje, že sa vyskytlo tornádo. "To podľa všetkého mohlo zosadnúť severne od obce Čechy, východne od obce Veľké Lovce okolo 23:05 h. a postúpiť malo od juhu smerom k termálnemu kúpalisku Podhájska. Naznačuje to aj rozsah škôd v danej oblasti," informuje portál.

Nočné výčiny počasia zapríčinili dočasné prerušenie letnej sezóny na obľúbenom kúpalisku Podhájska. To zostáva až do odvolania uzavreté. "Z dôvodu nočnej veternej smršte, ktorá sa prehnala areálom kúpaliska je Termálne kúpalisko Podhájska do odvolania zatvorené. Na odstránení škôd a opätovnom otvorení sa intenzívne pracuje," informujú na sociálnej sieti.

Veterná smršť spôsobila obrovské škody

Búrka mala za následok popadané stromy v areáli kúpaliska a zničené stánky či autá. "Bufety nám vrazili do vstupnej haly, vybilo nám okná, všetko je poškodené, odpálilo nám čerpadlá," priblížila Dominika Poláková, riaditeľka Termálneho kúpaliska Podhájska. "Bolo počuť strašný hukot, nevedeli sme najskôr čo sa deje. Odrazu sa strhol silný vietor a bral veľké kamene, bolo počuť, ako sa lámu veľké stromy," opísal Miroslav Macák, poslanec Obecného zastupiteľstva Podhájska.

Noc plnú hrôzy zažila aj rodina, ktorá nocovala v karavane pri kúpalisku. Nárazy vetra boli také silné, že vozidlo sa prevrátilo na stranu. Ročné dieťa z prevráteného karavanu utrpelo otras mozgu a malo ranu na hlave. Z nemocnice ich po ošetrení pustili domov.

Majitelia stánkov dnes zbierali, čo im zostalo, do reči im pochopiteľne nebolo. Zamestnanci, ale i dobrovoľníci z dediny upratovali, odstraňovali škody, tie ešte nie sú vyčíslené. "Veterná smršť nám zničila jednu tretinu kúpaliska," uviedol Jozef Krajmer, starosta obce Podhájska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy