Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Prvý žijúci Slovák na čiernom zozname Facebooku: Stratil trpezlivosť s hoaxmi Daniela Bombica
Zdielať na

Prvý žijúci Slovák na čiernom zozname Facebooku: Stratil trpezlivosť s hoaxmi Daniela Bombica

Archívne video

BRATISLAVA / Spoločnosť Meta, ktorá má pod správou sociálne siete Facebook a Instagram, oficiálne zaradila na čierny zoznam nechvalne známeho Slováka Daniela Bombica. Preslávil sa šírením hoaxov na týchto sieťach. Informoval o tom portál Živé.sk. Muž pod prezývkou Danny Kollar sa tak stal historicky prvým žijúcim Slovákom na tomto zozname.

Ako informuje portál Živé.sk, zoznam, na ktorom si vyslúžil miesto aj Danny Kollar sa kvalifikuje ako zoznam "nebezpečných organizácií a jednotlivcov“. Profily, ktoré si "vyslúžia" miesto na tomto zozname, sú plošne zakázané. "Na Facebooku nepovoľujeme organizácie ani jednotlivcov, ktorí hlásajú násilné posolstvá alebo sa zapájajú do násilia. Tieto subjekty posudzujeme na základe ich správania online aj offline, najmä na základe ich väzieb na násilie,“ vyjadrila sa k existencii zoznamu Meta. 

Začiatkom augusta si čistkou prešla aj facebooková skupina fanúšikov spomenutého konšpirátora, ktorá mala základňu 20-tisíc skladovateľov. Medzi administrátorov tejto skupiny patrila aj redaktorka dezinformačného webu Hlavný denník, ktorú portál konšpirátori.sk vyhodnotil na úrovni 8.6 nedôveryhodnosti. Práve spomínaná redaktorka mala prepájať hoaxerov obsah z Telegramu a YouTube na Facebook. Túto skupinu Meta celkom zmazala. 

​Kto je to Daniel Bombic? 

Spomínaný muž má problémy aj so zákonom na území Slovenska. Orgány činné v trestnom konaní chcú konšpirátora žijúceho v Londýne dostať na Slovensko pre obvinenia z extrémistických trestných činov či neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Spolupracoval aj s hnutím Republika.

Okrem iného zverejňoval osobné údaje lekárov a zamestnancov štátu, ktorí následne čelili obťažovaniu. Dlhodobo šíri množstvo konšpiračných teórií. Varuje napríklad pred vymysleným plánom rozkladu a nahradenia bielej rasy. Z problémov obviňuje fiktívnu hrozbu takzvaných sionistov a opakovane hovorí o takzvanom Novom svetovom poriadku (NWO).

41-ročný Bombic je stále na slobode, no polícia ho monitoruje elektronickým náramkom a jeho pohyb v rámci Anglicka je obmedzený. 20. septembra je plánované pojednávanie o jeho vydaní a Slovensko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy