Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Parlamentom rezonuje téma interrupcií. Trápi táto téma viac niektorých politikov ako bežných ľudí?
Zdielať na

Parlamentom rezonuje téma interrupcií. Trápi táto téma viac niektorých politikov ako bežných ľudí?

BRATISLAVA / Počas žiadneho volebného obdobia nebola v parlamente téma interrupcií toľkokrát ako v tom poslednom. Napriek opakovaným pokusom sprísniť legislatívu v tejto oblasti, ani jeden z poslaneckých návrhov nakoniec nenašiel dostatočnú podporu. I keď to bolo viackrát veľmi tesné hlasovanie. Podľa prieskumu agentúry AKO pre JOJ 24 sa zdá, že táto téma trápi viac niektorých politikov ako bežných ľudí.

Napriek tomu, koľkokrát mali poslanci v tomto období tému interrupcií na stole, podľa Slovákov toto nie je téma, do ktorej by mal štát zasahovať. Otázka znela, či by mala budúca vláda rozhodnúť o úplnom zákaze interrupcií. Výsledok bol prekvapivý - viac ako 60 percent opýtaných odpovedalo, že vláda by o zákaze interrupcií rozhodovať nemala. Kladne, odpovedalo menej ako 13 percent opýtaných. že by tak vláda rozhodnúť mala. a najviac takýchto odpovedí prišlo zo Žilinského., Prešovského a Trenčianskeho kraja. 

"Ono je to skôr politická téma ako občianska. Politici to hovoria, ale ani ich vlastní voliči nie sú tak striktní. Vidíme, že najsilnejšia podpora úplného zákazu je v tábore KDH a koalície OĽaNO a priatelia," priblížil Václav Hřích, riaditeľ agentúry AKO.

Ako dopadnú voľby je dnes ťažké odhadnúť, aj od toho zrejme bude závisieť, či sa téma interrupcií bude zas opakovať. Na výsledky prieskumu, kde Slováci dali vcelku jednoznačnú odpoveď sme sa tak opýtali i viacerých politikov. "My to vnímame v Hlase ako zástupnú tému, aktuálne majú ľudia iné problémy a aktuálna legislatíva je dostatočne nastavená," uviedla Zuzana Dolinková, podpredsedníčka strany Hlas-SD.

Podľa Majerského sa KDH sústredí na pomoc a nie na rozdeľovanie politiky. "My sa skôr budeme snažiť podporovať, aby matky chceli mať deti," uviedol Milan Majerský, predseda strany KDH. "Nie je to hlavný problém v našej pôrodnosti ani v zdravotníctve, máme tu iné problémy. Z medicínskeho hľadiska na to dôvod nie je, právna norma je dostatočná," priblížila Andrea Letanovská, volebná líderka strany Demokrati.

Progresívne Slovensko považuje prístup k interrupciám za základný princíp rodovej rovnocennosti. "Považujeme za kľúčové, aby naozaj ženy mali zabezpečenú rovnosť a dostupnosť interrupcií," uviedla Lucia Plaváková, podpredsedníčka strany Progresívne Slovensko. "Bola by som veľmi rada, aby bol budúci parlament pri týchto témach práv minimálne o dvoch liberálnych stranách. Inak môžete iba brániť vlastným gólom, ale veľmi ťažko sa vám niečo presadzuje," uviedla poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy