Zatiahnuté
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Niektorí športovci kandidujú opäť, pribudli aj noví. Ktorý šport má najpočetnejšie zastúpenie?
Zdielať na

Niektorí športovci kandidujú opäť, pribudli aj noví. Ktorý šport má najpočetnejšie zastúpenie?

BRATISLAVA / Zastúpenie športov na kandidátkach politických strán do predčasných septembrových volieb je pestré. Nájdeme tam futbal, tenis, volejbal, hokej, kickbox, rýchlostnú kanoistiku aj box. Niektorí bývalí športovci kandidujú opätovne, no pribudli aj nové mená. Poniektorí sú dodnes aktívnymi športovcami.

Obaja obliekali hokejový reprezentačný dres a Juraj Mikuš s Dávidom Skokanom spoločne dokorčuľovali aj na kandidátsku listinu KDH. "Bol som od 18 rokoch členom, bolo to prostredie, v ktorom som vyrastal," priblížil Juraj Mikuš, bývalý reprezentant SR v hokeji. 

Zo známych športových tvárí sa na kandidátku OĽaNO dostali reprezentant v boxe i majster sveta v kickboxe. "Áno, som tiež nový člen a nová krv," povedal Viliam Tankó, reprezentant SR v boxe. "Pozorujem ako mladí ľudia odchádzajú z našej krajiny, pretože tu nenachádzajú útočisko," poznamenal Tomáš Holkovič, majster sveta v kickboxe. 

Futbal by mohol mať medzi kandidátmi možno najpočetnejšie zastúpenie, k opätovne kandidujúcemu Dušanovi Galisovi za Smer, sa pridáva navrátilec Dušan Tittel za Hlas. K nemu pribudli bratranec lídra strany aj bývalý reprezentant Stanislav Šesták. Zdá sa, že najviac známych tvárí zo sveta športu má na kandidátke práve Hlas, medzi nimi aj bývalého futbalového rozhodcu Ľuboša Micheľa, k nim patrí aj slovenský rekordér v počte účastí na olympijských hrách. "Ja sa v tom vrcholnom športe pohybujem už od roku 2000. Mám skúsenosti, ako to v tom slovenskom športe funguje, respektíve nefunguje," uviedol Stanislav Šesták, bývalý reprezentant SR vo futbale. 

Na kandidátkach však nájdeme aj expertov na šport, trénerov, šéfku gymnastickú klubu, či bývalého basketbalistu, účastníka olympijských hier Justína Sedláka na 42. mieste kandidátky Smeru. "Sú často oslovovaní politickými stranami, lebo majú málo známych tvárí. Rozmýšľajú, kto má akú popularitu a známosť," ozrejmil Václav Hřích, riaditeľ agentúry AKO.

V parlamente by navyše radi ostali, okrem spomínaného Dušana Galisa, aj bývalý tenista Karol Kučera či bývalý reprezentant vo volejbale Richard Nemec. Do parlamentu mieri čoraz viac športovcov. Niektorí majú skúsenosti z komunálnej politiky, iní z poslaneckých lavíc, pre ďalších to bude novinka. Jedno čo majú spoločné je, že chcú pomôcť športu.

Ivan Husár, ktorý poslancom Národnej rady nebol, ale bol menovaný štátnym tajomníkom hovorí, že v snahe pomôcť športu by úspešní mohli byť. Samozrejme záleží na výsledkoch volieb, no pri rýchlom spočítaní športovcov, či ľudí od športu, je ich na kandidátskych listinách do 20 a to nie je malé číslo.

Súvisiace články