Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Príbeh, ktorý sleduje TV JOJ: obvinenú z podporovania teroristickej skupiny chce súd stíhať na slobode
Zdielať na

Príbeh, ktorý sleduje TV JOJ: obvinenú z podporovania teroristickej skupiny chce súd stíhať na slobode

BANSKÁ BYSTRICA / Senát ŠTS v Banskej Bystrici v pondelok, 14.8, rozhodoval o väzbe pre Slovenku Renátu. Žena bola vo väzbe od polovice februára. Obvinená je z podporovania teroristickej skupiny a ďalších zločinov.

Vyšetrovanie prípadu bolo ukončené. Prokurátor už na súd podal žalobu. Senát preto rozhodoval o ďalšom trvaní väzby po podaní obžaloby. Dôvody preventívnej väzby podľa súdu pominuli. Úteková väzba bola nahradená písomným sľubom a dohľadom probačného úradníka. 

Rozhodnutie ešte nie je právoplatné, prokurátor podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR. Senát plánuje proces na koniec tohto roka. "Súd pri rozhodovaní o ponechaní obvinenej vo väzbe po podaní obžaloby rozhodol tak, že väzbu obvinenej nahradil prijatím písomného sľubu a uložením dohľadu probačného a mediačného úradníka za súčasného uloženia povinnosti a obmedzení obvinenej," informovala Katarína Bednáriková zo Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. 

Pokiaľ by sa Renáta dostala na slobodu na začiatok procesu by čakala doma u rodičov pri Rimavskej Sobote. 

Prípadu sa venuje reportér TV JOJ Rastislav Striško v minisérii dokumentov:

Vo väzbe bola od februára

Vo februári vládny špeciál priviezol späť na Slovensko Renatu Dibdiakovu. Aj s jej deťmi. Mala to byť repatriácia. Návrat troch slovenských občanov späť do bezpečnej krajiny z detenčných táborov v Sýrii, kde žili štyri a pol roka.

Po prílete do Bratislavy ju polícia a Úrad špeciálnej prokuratúry zatkli, obvinili z podporovania terorizmu a deti skončili oddelene v detských domovoch. Ona vo väzbe, v ktorej je doteraz. "Došlo k ukončeniu vyšetrovania, bol preštudovaný vyšetrovací spis. Ja som navrhoval ako obhajca zastavenie trestného stíhania. Očakávam, že bude podaná obžaloba a moje argumenty nebudú akceptované," uviedol obhajca obvinenej Renáty Dibdiakovej.

​Viac vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy